Nöje

Karim i porrigt relationsdrama

Om porr, drömmar och den fria viljan. Det handlar pjäsen "Jenny from Hörby" som har urpremiär på Intiman i Malmö på fredag. Alexander Karim från Helsingborg har en av rollerna.

Den är helt nyskriven, pjäsen om Hörbytjejen Jenny Swede som bestämmer sig för att bli porrstjärna och sedan gör succé i branschen. Men någon "stackars-lilla-flicka-historia" är inte dramatikern Dennis Magnussons pjäs, utan en berättelse om en smart ung tjej som gör ett val och driver igenom det.
— Jenny är inget offer för porrbranschen, hon tar över den. På många sätt är hon den yttersta feministen som går in och skapar sina egna regler i en patriarkal värld, säger Alexander Karim som spelar pojkvännen, porrskådisen Simson.
Samtidigt som "Jenny from Hörby" är ett slags feministiskt manifest är den, enligt Alexander Karim, en "jäkligt fin berättelse om relationer". Pjäsen bygger också på den konflikt som det innebär att av fri vilja välja att bli porrskådis.
— Det är inte okej att vara porrstjärna i vårt samhälle. Frågan är hur man får en publik att heja på någon som gör något som inte är okej. För det är ju så att publiken måste tycka om huvudpersonen, eller i alla fall förstå och känna med henne. Annars bryr den sig inte, säger Alexander Karim.
Hans egen rollfigur, porrskådisen Simson, är ingen mångbottnad karaktär. Alexander Karim har byggt upp hans identitet kring en enda sak: hans kön.
— Hela personligheten kretsar kring uppfattningen "Jag är en kuk". I situationer där könet inte spelar nån roll, som på ICA, är han helt värdelös.
Alexander Karim har som alltid gjort massor av research. Han har slukat timmar med porrdokumentärer som han laddat ner från nätet. Rena porrfilmer har han dock inte haft lika mycket nytta av.
— De ger inte så mycket mer än olika positioner. I pjäsen skildrar vi det som händer bakom porrfilmsinspelningarna. Jag märkte att man blir lite störd av att bara titta på sånt. Efter ett tag ser man alla människor som objekt. Det är väldigt mycket kropp, men det sker inga möten.
Gå till toppen