Kultur

Bill O’Reilly om Obama och Guantánamo

”Bara några timmar efter det att president Obama gått ut med att han vill stänga Guantánamo (förkortat Gitmo) bekräftades att den 35-årige Sahid al-Shahiri har återupptagit terroristaktiviteter i Jemen”, sa den amerikanska TV-kanalen Foxs ankare Bill O’Reilly (25/1).
O’Reilly är känd eller ökänd som hårdför utfrågare på nationella och stora TV-kanalen Fox, som stått Bushregimen mycket nära. Han är en av många i medierna som attackerar Barack Obama. Men inte med argument och fakta.
– Vi kan lägga den här killen till 61 andra namn på terrorister från Guantánamo som släppts och återgått till att vara terrorister, fortsatte Bill O’Reilly.
O’Reillys uttalanden har granskats av Peter Hart från den mediekritiska organisationen FAIR. Till en början stämmer inte siffran 61. Pentagon har vagt sagt att 18 återgått till terrorism, men utan att ange namn. På förfrågan har det hänt att man lämnat namn på folk som aldrig varit i Guantánamo, än mindre frisläppts. I några fall har man stämplat personer som deltagit i en dokumentär, vilken visats vid Cannesfestivalen.
Om de här personerna verkligen var terorister, borde Bushadministrationen inte haft några problem med att hålla kvar dem, fortsätter FAIRs Peter Hart. Om de inte var terrorister men blev det efter att ha suttit i Guantánamo i åravis, då visar det att Guantánamo är problemet snarare än lösningen.
Barack Obama undertecknade under sin första dag i ämbetet ett beslut om att Guantánamo ska stängas inom ett år. För de flesta i Europa är det lika välkommet som självklart. Men i USA finns det talföra mediepersoner med positioner som står för radikalt andra värderingar och kommer att göra allt för att bekämpa den nye presidentens initiativ och då inte bara vad gäller Gunatánamo.
Nedan ett smakprov på O’Reilly, från hans show två dagar senare än citatet ovan, den 27/1. Ämnet är ”hatkampanjen mot Bush” och Guantánamo.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=QdLm62t_ils]
Gå till toppen