Kultur

TT desinformerar om Guantánamo?

”Flera tidigare fångar från Guantánamobasen som USA släppt tidigare är nu aktiva terrorister”, heter det i ett TT-telegram publicerat bland annat i måndagens HD/NST, skriver av Karl Vicktor Olsson.
I en sidoartikel – utan källhänvisning – heter det att minst elva frisläppta före detta fångar i Saudiarabien har ”flytt och gått med i utländska terrrorganisationer”.
I min blogg från den 4 februari, ”Bill O’Reilly om Obama och Guantánamo”, citerade jag en rapport om den här sortens vaga och ospecifierade uppgifter om före detta fångar, gjord av ansedda mediegranskande FAIR, Fairness and Accuracy in Reporting. Det är bland annat den Bushvänliga TV-kanalen Fox som spritt den här sortens information, särskilt kanalens stjärnnamn, Bill O’Reilly. Jag blir förskräckt när jag ser hur TT okritiskt återger uppgifter, som måste betraktas som desinformation och inslag i kampanjen mot president Obamas beslut att stänga lägret.
Pentagon har lämnat många av de här uppgifterna, skrev FAIRs Peter Hart i den nämnda rapporten.
”På förfrågan har det hänt att man lämnat namn på folk som aldrig varit i Guantánamo, än mindre frisläppts. I några fall har man stämplat personer som deltagit i en dokumentär, vilken visats vid Cannesfestivalen.”
Om de här personerna verkligen var terrorister, borde Bushadministrationen inte haft några problem med att hålla kvar dem, fortsätter FAIRs Peter Hart. Om de inte var terrorister men blev det efter att ha suttit i Guantánamo i åravis, då visar det att Guantánamo är problemet snarare än lösningen.
I TT:s artikel namnges en enda person, Said Ali al-Shihiri. Hans tragiska livsöde skildras på Wikipedias engelska utgåva. Han greps i december 2001, vid gränsen mellan Pakistan och Afghanistan, vid den tidpunkt då USA betalade ett högt pris för alla utlämnade ”terrorister”. Han blev en av de första fångarna i Guantánamo. Efter sex år utan rättegång överfördes han i november 2007 till ett saudiskt fängelse. Det finns olika uppgifter om hans öde därefter. I en intervju i Saudi Gazette den 29 januari i år säger Sahiris pappa att sonen verkade ha anpassat sig till ett vanligt liv när han försvann i oktober 2008. Uppgifter i en propagandavideo från al-Qaiida hävdar att han nu är andreman i organisationen i Jemen. al-Qaidas video är TT:s enda angivna källa.
Stängningen av Guantánamo är kontroversiell i kretsar i USA. Många har intresse av att sprida desinformation. Svenska TT borde vara medveten om de förutsättningarna, särskilt nu när det förekommer en debatt om Sverige ska ta emot tidigare fångar från lägret.
Bilden ovan visar fångar som anländer till Guantánamos Camp X-Ray i januari 2002.
Gå till toppen