Kultur

Indiens befolkning nu 1.21 miljarder

Indiens befolkning har växt med 181 miljoner människor under det senaste decenniet till 1,21 miljarder, skriver den stora indiska dagstidningen The Hindu, som presenterar resultaten från den i år genomförda folkräkningen. Indien antas komma att gå om Kina (i dag 1,3 miljarder) som världens folkrikaste land år 2030.
Redan i dag är var sjätte människa på jorden indier. Den största delstaten Uttar Pradesh i norr har med 199 miljoner invånare större befolkning än Brasilien (181 miljoner).
Ett stort bekymmer är den sneda könsbalansen. 914 flickor föds på 1 000 pojkar. En viktig anledning är de hemgiftstraditioner som gör att föräldrar måste betala dyrt för att gifta bort sina döttrar.
Indien är ett av de länder i världen som ekonomiskt utvecklas snabbast. Det sätter också sina spår i utbildningen. På det senaste decenniet har läskunnigheten gått upp från 65 till 74 procent.
Så mycket som fyrtio procent av Indiens befolkning lever fortfarande under fattigdomsgränsen, motsvarande en dollar om dagen. Men ett par hundra miljoner i den indiska medelklassen lever på en ekonomisk standard motsvarande den i västvärlden. Och för första gången i historien kan en indisk bonde hoppas på att hans barn kommer att få ett bättre liv än han själv.
Gå till toppen