Mat & Dryck

Livet efter boxen – Emperador Tempranillo

I helgen tipsade jag om bolagets bästa boxviner. Men det finns ett liv efter (och före) boxen och om du precis som jag hellre dricker vin på flaska – finns det några bra billiga alternativ till festen eller sommarstugan? Såklart det gör!
Redan i höstas skrev jag om Emperador de Barros Tempranillo (92244, 65 kronor) från Viticultores de Barros och området Ribera del Guadiana (DO). Då handlade det om årgång 2008 som nu har ersatts av 2009. Och vinet är fortfarande ett riktigt fynd och bättre än så gott som alla bag-in-box-viner (med ett eller annat undantag).
Vinet är gjort på 100 procent tempranillo och är ett lysande exempel på allt som är bra med modern spansk vinframställning. Emperador har tempranillodruvans härliga kryddighet men också en koncentrerad och rund bärig smak av mörka bär (mogna mörka plommon), choklad, mynta och vanilj. Det här är ljusår ifrån gamla tiders trötta oxiderade och torra spanjorer som bara smakade vaniljpinne. Det är sällan du får så mycket smak och längd för så lite pengar!
Gå till toppen