Lars Johanssons blogg

Självgodhet göder intolerans

I går hade jag en självgod dag. Det gav mig både tillfredsställelse och dåligt samvete. Tillfredsställelse eftersom det alltid är roligt när kolleger vill veta varför vi är relativt lyckosamma på HD/NST. Dåligt samvete för att självgodhet är en av drivkrafterna bakom intolerans.
Vi tar det från början. Jag inledde gårdagen med att lyssna på pensionerade översten Bo PellnäsMarknadsföreningens frukostmöte på Dunkers. Han pratade om tolerans. Det är svårt att tänka sig någon bättre skickad än honom med tanke på hans uppdrag som FN-observatör i Afghanistan, chef för observatörsstyrkan på Balkan och chef för gränsövervakningen Serbien-Montenegro på 1990-talet.
Han har sett vad intoleransen leder till i sina mest extrema former: folkmord och etnisk rensning. Han sammanfattade sin 40-åriga officerskarriär med att han numera är i det närmaste pacifist.
Pellnäs angav fyra orsaker till intolerans: rädsla, hat, självgodhet och berövad mänsklighet. Fienden är ingen människa, mera ett väsen eller ett djur. Och sådana kan man ju slå ihjäl.
Fanatisk nationalism är självgodhetens ytterlighet. Men fanatismen finns även i vår vardag. Fotbollshuliganer som slåss, religiös fanatism och extremister på höger- och vänsterkanten. Lokal chauvinism och konkurrens mellan till exempel Malmö och Helsingborg är lindrigare symptom på denna självgodhet.
Jag fick tillfälle att utveckla min egen självgodhet lite senare i går förmiddag när dagens avsnitt av ”Publicerat” (P1 15.35) spelades in på Sveriges Radio i Malmö. Det handlar om tidningarnas förvandling till mediehus med flera kanaler. För HD:s del senast accentuerat med starten av tv-kanalen 24 HD i oktober i fjol. Jag var nöjd, kanske på gränsen till självgod, med hur bra det har gått.
Efter lunch växte tuppkammen ytterligare när branschtidningen Dagens Media kom på besök, nyfikna på varför HD/NST är så framgångsrikt. I en branschjämförelse är vi bäst i klassen när det gäller upplage- och räckviddsutveckling. Och vi har en fortsatt stark tillväxt på hd.se.
Efter en sådan dag fungerade minnet från morgonens möte med Bo Pellnäs som en slav på vagnen. Låt inte självgodheten ta överhand. Bekämpa fanatismen. Du gör det bäst med humor, menade Pellnäs. Gör fanatikerna löjliga. De saknar både humor och självironi.
Eller varför inte stödja Teskedsorden som arbetar för tolerans och mot fanatism. Teskeden är en symbol för de mångas handling. Vill man släcka en eld tar man hinkar. Har man inga hinkar tar man glas. Och utan glas kan man ta teskedar. Är de bara tillräckligt många går det att släcka elden. Gå in på teskedsorden.se och läs mer.
Gå till toppen