Mat & Dryck

Naturvin 2.0 – så smakar naturvinerna

En blandad kompott. Så kan man beskriva dagens naturvinslansering på Systembolaget. Här finns egentligen inga dåliga viner – men de är på tok för dyra i förhållande till kvaliteten!
Eftersom det inte finns någon gemensam definition på vad som är ett naturvin så är det lite svårt att säga vad de här vinerna har gemensamt förutom att de är gjorda med så lite kemisk/teknisk intervention som möjligt. Systembolagets kriterium vid inköpet var att antingen producenterna själva eller deras importör anser att egendomarna gör naturviner.
Jag har så långt det går försökt hitta vad det är som gör just de här vinerna till naturviner. Samtidigt är det klart att det finns mängder av småskaliga kvalitetsproducenter som gör viner på liknande sätt utan att de för den skull kallar sig ”naturliga”.
Här är mina smaknoteringar!
Tabellen med alla de exklusiva nyheterna hittar du här!
Tabellen med alla nyheter i det fasta sortimentet!
Därför är naturvinerna bra och dåliga!

Vita – fynd och prisvärda

Chablis Vin Nature 2010 (91146) Frankrike, Chablis Moget 3/5p 169:-
Från JM Brocard som gör några av de mest prisvärda chablisvinerna på den svenska marknaden. Brocard odlar en del av sin frukt enligt biodynamiska principer – men vinerna är trots det skolboksexempel på bra frisk och ”ståligt mineralig” chablis med den där kritiga rökiga tonen i doft och smak. Det här vinet är emellertid något helt annat. Färgen är djupt gyllengul. Doften lätt oxiderad med en parfymerad ton av mogen frukt, nötter och smör. Saken är lätt till medelfyllig med en bitter smak av mogen frukt och mineral. Det smakar mycket skal och lite oxiderat av nötter men här finns också inslag av honung. Inte din typiska chablis – men ändå rätt trevlig. Mer som ett vin från Jura! 3/5p
Chablis Domaine Pattes Loup 2010 (91155) Frankrike, Chablis Kan lagras 4/5p 199:-
Domaine Pattes Loup är en ny bekantskap för mig. Den drivs av en ung vinmakare, Tomas Pico (30 år), och består av 6 hektar som han odlar helt ekologiskt. Tyvärr finns inte mycket information om vinet på hemsidan men det liknar mer det som vi är vana vid från Chablis. Ljust gyllengul färg. Lätt parfymerad fruktig doft med inslag av krut och mineral. Lätt till medelfyllig mycket frisk smak av citrus, krut och mineral. Här finns mycket grön frukt, lite skal och paprika. Eftersmaken är lång och välbalanserad! 3,5-4/5p
Matassa Blanc 2008 (91156) Frankrike, VdP des Côtes Catalanes Moget 4/5p 295:-
Domaine Matassa i Coteaux du Fenouillèdes i Roussillon har ett bra rykte som kvalitetsproducent av ekologiska och mer eller mindre naturliga viner. Det är gjort på 70 procent grenache gris och 30 procent maccabeu som vuxit på schist och skiffer. Vingården är organiskt/ekologiskt certifierad och skördeuttaget mycket låga 18hl/ha. Klasarna pressades hela i en klassisk ”basket press” och jäsningen skedde med naturlig jäst i 228 och 500 liters ekfat (gamla gissar jag!). Vinet lagrades sedan 18 månader på jästfällningen (ingen battonage) och filtrerades lätt. Det buteljerades sedan med 10 mg/l svavel. Det har gett ett vin med gyllengul färg och brett fruktig näsa med en liten oxiderad ton och inslag av tropisk frukt och nötter. Smaken är medelfyllig och frisk med inslag av mogen frukt, nötter och aldehyder. Frisk lite Juraktig avslutning med inslag av svamp.

Vita ej prisvärda

Coste di Riavolo 2007 (90125) Italien, Langhe Moget 3/5p 179:-
Bakom det här vinet står Nicoletta Bocca på San Fereolo i Piemonte. Egendomen består av 12 hektar och har funnits sedan 1992. Det här vinet är gjort på riesling  (och gewurztraminer?) som vuxit på 500 meters höjd i kalkstensdominerad jord i kommunen Dogliani i vingåden San Fereolo och på kullen Coste di Riavolo. Uppgifterna som finns på hemsidan rör 05an och man ändrar processen år efter år. Skördeuttaget låg då på mellan 35-40 hl/ha och druvorna skördades för hand och vinifierades var för sig. Rieslingdruvorna avstjälkades och krossades och fick därefter 24 timmars kallmaceration innan pressningen. Gewurztraminern avstjälkades och krossades också men pressades redan efter några timmar. Naturlig jäsning utan temperaturkontroll och lång lagring i stora träfat (12-15 månader) på jästfällningen med battonage. 2007an är mörkt gyllengul i färgen. I doften känns rieslingaromerna med med blommig frukt och petroleum. Smaken är lätt till medelfyllig, utvecklad och mycket frisk med inslag av mogen frukt, mineral, honung och petroleum. Kryddig avslutning.
Not 2009 (90071) Italien, Friuli-Venezia-Giulia Moget 3/5p 235:-
Egendomen Paraschos startades av Evangelos Paraschos 1979 och sedan 2003 kör man helt ekologiskt utan vare sig konstgödsel eller kemiska besprutningsmedel eller gifter. Not är gjort på pinot grigio som kommer från stockar med en genomsnittlig ålder på 30 år. Jäsningen sker i otemperarade öppna jäskar och utan att man tillsätter någon jäst. Vinet lagras sedan på stora ekfat i 24 månader och buteljeras utan filtrering eller tillsatt svavel. Ljust rosa/gul med orangeton. Doft av hallon- och kolaremmar och mineral. Medelfyllig koncentrerad och kryddig smak av röda bär och mineral. Lite bränd avslutning med inslag av godiskola.
Fontanasanta Manzoni Bianco 2010 (90319) Italien, Vigneti delle Dolomiti Moget 3,5p 274:-
Egendomen Foradori startades 1901 och leds sedan 1984 av Elisabetta Foradori. Idag har man 25 hektar som är planterade med 80 procent teroldego, 15 procent manzoni och 5 procent nosiola. Sedan 2002 har man använt biodynamiska principer i vingården (Demetercertifierade 2009). 2007 gick man med i organisationen Vin Nature och två år senare även Renaissance des AOC. Och 2010 var Elisabetta med och grundade i Dolomitici – en sammanslutning av naturvinsproducenter. Det här är första årgången av Fontanasanta Manzoni Bianco som är gjord på druvsorten manzoni. Foradori använder bara naturlig jäst och avstår helt temperaturkontrollerad jäsning. De tillsätter inget svavel förrän efter första omdragningen (ofta får vinerna ligga 6-8 månader med druvskalen). Och vinet buteljeras med som mest 30-50 mg/l svavel. Manzoni Bianco filtreras inte! Mörkt gyllengul. Lite knuten doft av mogen frukt och kolaremmar. Medelfyllig kryddig smak av mogen frukt, mineral och örter. Bra koncentration.

Röda – fynd och prisvärda

Barolo Serralunga 2007 (90159) Italien, Barolo Bör lagras 4p 249:-
Ferdinando Principiano tillhör ”nya vågen” i Piemonte som kör ekologiskt och med naturlig jäst. Men familjefirman har gjort vin sedan början av 1900-talet. Det här vinet är gjort på druvor från unga stockar i Boscareto Serralunga d’Alba. Vinet har en relativt mörk orangeröd färg. Härlig lite parfymerad doft med insla av kakao, choklad och torkad frukt. Smaken är medelfyllig och koncentrerad med en kryddig smak av röda bär, fat, örter, läder och torkad frukt. Lång och sträv men ändå välbalanserad eftersmak!
Dolcetto di Dogliani Cascina Corte 2010 (90029) Italien, Dolcetto di Dogliani Kan lagras 3/5p 143:-
Ekologiska Cascina Corte gör högt klassad och uppskattad Dolcetto. Det här är firmans ”vanliga” dolcetto och den görs med druvor från i genomsnitt 60-åriga stockar. Naturlig jäst, ingen filtrering och därefter först 10 månader på ståltank följt av två månader på flaska. Mörkt röd färg. I doften mogen frukt med russin, mörka bär och mynta. Medelfyllig mycket frisk smak av mörka bär, örter och tobak. Stram och sträv.
Morgon Cuvée Classique 2010 (91150) Frankrike, Morgon Kan lagras 3,5/5p 179:-
Jean Foillard är en hyllad producent i Morgon, Beaujolais som gör legendariska viner på gamay.  Jean tog över firman från sin far 1980 gör så naturliga viner som möjligt på sina 10 hektar som ligger på kullen Côte du Puy utanför Villié-Morgon (även om han inte är vare sig ekologiskt eller biodynamiskt certifierad). Han filtrerar inte sina viner och försöker också minimera användandet av svavel i vinkällaren. Det här vinet är hans ”vanliga” Morgon och har en ljust blåröd färg. Doften är fruktdriven med inslag av hallongodis och lite smörkola. Smaken är lätt frisk och bärig med inslag av röda bär, örter och hallon. Lite kärv avslutning med bra syror.
Morgon Côte du Py 2010 (91151) Frankrike, Morgon Kan lagras 4/5p 249:-
Från stockar på mellan 10 och 90 år som växer på schist och granit. Ljust blåröd färg. Relativt utvecklad doft med litet inslag av gödsel, svamp och nötter. Inte otrevlig utan snarare komplex. Lätt till medelfyllig frisk men samtidigt sammeslen smakröda bär, örter, svamp och en liten ton av gödsel.
Domaine Gauby les Calcinaires Rouge 2010 (91147) Frankrike, Côtes du Roussillon-Villages Bör lagras 3,5/5p 189:-
Gérard Gauby är en biodynamisk pionjär och inspiratör för många i Roussillon. Han tog över familjeegendomen i byn Calce (helt nära Perpignan) 1985 och har i dag 45 hektar med vinstockar som är upp till 120 år gamla. Domaine Gaubys viner har lanserats många gånger tidigare på bolaget men då utan att kallas för ”naturvin”.Det är vinet är gjort på 50 procent syrah, 25 procent mourvèdre, 15 grenache och 10 procent cinsaut. Lågt skördeuttag på 25 hl/ha, naturlig jäst, ingen filtrering eller klarning. 10 månaders lagring – 80 procent på tank och resterande 20 på fat. Mörkt blåröd opak färg. Sammansatt doft av mineral, jod, krut, mörka bär och ladugård. Medelfyllig koncentrerad smak av mörka bär och örter. Ung och kärv i stilen. Tuffa syror och en lite kärv kärnbitter avslutning.

Röda – ej prisvärda

Barbera Cascina Corte 2009 (90034) Italien, Piemonte Moget 3/5p 178:-
Barbera från ekologiska Cascina Corte. Vinet kommer från unga stockar och har jäst med naturlig jäst. Lagring i sex månader på stora fat och därefter två månader på flaska. Mörkt röd färg. Lätt parfymerad doft med mosade mörka bär och lite ladugård. Lätt till medelfyllig koncentrerad smak av mogen frukt, röda bär och nötter. Bärig och fruktdriven eftersmak.
Morgon Marcel Lapierre 2010 (90672) Frankrike, Morgon Kan lagras 3p 198:-
Tillsammans med Jean Foillard här ovanför ett av de hetaste namnen i Beaujolais. Inspirerade av Jean Chauvet så revolterade Lapierre, Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard och Guy Breton mot hela fenomenet med Beaujolais Noveau för att istället göra karaktärsfulla viner från enskilda vingårdar och med så få tillsatser som möjligt (bland annat genom att minimera användandet av svavel. Ljust blåröd färg. I doften dominerar gödseltonerna helt. Lätt frisk lite funky/skitig smak med röda och mörka bär och gödsel.
Foradori 2009 (91221) Italien, Teroldego Rotaliano Kan lagras 3,5p 219:-
Elisabetta Foradoris instegs-Teroldego. Opak nästan svart i färgen. Knuten doft av kakaopulver, mosade bär, jord och mineral och inslag av fat och rök. Medelfyllig stram och syrlig smak av mörka bär, örter, tobak och fat. Vädigt ungt!
San Fereolo 2001 (90048) Italien, Dolcetto di Dogliani Moget 3p 249:-
Nicoletta Boccas försök att göra en dolcetto som är lite mer nebbiololik i stilen. Druvorna kommer från vingårdarna San Fereolo, Austri, Costabella, och Cerri Sottani och från stockar som är mellan 40-70 år gamla som odlas enligt biodynamiska principer (och där man medvetet försöker hålla nere användandet av koppar och svavel). Skördeuttaget är normalt mellan 35-40 hl/ha. Druvorna skördas för hand, krossas och avstjälkas och jäser sedan med naturlig jäst och utan temperaturkontroll (om temperaturen inte överstiger 33 grader celsius) i träkar. Vinet lagras sedan på stora träfat och på sin jästfällning i minst 6 månader och får därefter ett år på flaska innan det släpps på marknaden. Vinet har en bordeauxröd färg och knuten doft med inslag av häst. Smalen är lätt till medelfyllig och stram med inslag av mörka bär, korinter, löv, häst/ladugård, blyerts och örter. Lite syrlig avslutning.
Matassa Cuvée Romanissa 2009 (91154) Frankrike, VdP des Côtes Catalanes Kan lagras 3p 295:-
70 procent grenache, 20 procent carignan och 10 procent mourvèdre från stockar på mellan 30 och 112 år. Lågt skördeuttag på 15 hl/ha. Druvorna har fottrampats och jäst med naturlig jäst. Den malolaktiska jäsningen skedde i ekfat på 225 eller 500 liter och därefter lagrades vinet i 24 månader på faten. Lätt filtrering men ingen klarning och bara 12 mg/l tillsatt svavel.  Mörkt blåröd. Lite skitig/funky doft av mörka bär och ladugård. Medelfyllig lite obalanserad smak av mogen frukt, gödsel och örter.
Domaine Gauby Vieilles Vignes Rouge 2009 (91148) Frankrike, Côtes du Roussillon-Villages Bör lagras 4p 369:-
35 procent carignon, 3o procent syrah, 25 procent grenache och 10 procent mourvèdre från stockar på mellan 20 och 125 år. Traditionell vinmakning med naturlig jäst och inga tillsatser. 24 månaders lagring på ekfat och ingen klarning eller filtrering. Mörkt röd färg. Knuten doft med inslag av mineral och ladugård. Medelfyllig bärig nästan söt fruktig och koncentreard smak med inslag av mörka bär, örter, mineral. Mycket sträv och ung avslutning.
Corte Sant’Alda Amarone della Valpolicella 2008 (91139) Italien, Amarone della Valpolicella Kan lagras 4,5p 499:-
Corte Sant’Alda drivs av Marinella Camerani som har miljtänkandet i fokus med ekologisk certifiering och biodynamiska principer i delar av vingården. Egendomen har högt anseende och hennes Amarone 06 fick tre glas i italienska vinbibeln Gambero Rosso Italian Wines. Vinet görs på en blandning av torkade corvina, rondinella och corvina grossa (corvinone?). Mörkt röd färg med smak orange kant. Stor doft av bär, mineral, ladugård och häst. Medelfyllig till fyllig superkoncentrerad smak av röda bär, örter, fat, torkad frukt, läder och lite nötkött. Tuffa men inlindade syror. Lång eftersmak.
Gå till toppen