Helsingborg

Närproducerat i centrum

Tankarna gick till äldre dagar när olika försäljningsstånd sattes upp runt Maria kyrka under lördagen. Det var nämligen första gången som "Bondens marknad" anordnades i Helsingborgs innerstad och bakom stod tre damer; Karin Grahn, Sofia Orre och Cecilia Liljedahl. 14 olika företag med lika många stånd erbjöd bland annat frukt, grönsaker, korv och ost. Vädret kunde inte bli bättre med strålande sol och värme.
– Många av de som deltar har sålt slut på alla sina produkter. Med närproducerat menar vi varor som är producerade inom en radie av 25 mil. Det har verkligen gått jättebra i dag, sa en glad Karin Grahn.
– Vi tror att folk verkligen saknat en sådan här marknad i Helsingborg. Medvetenheten över varifrån maten kommer och hur den produceras gör att intresset verkar vara stort hos helsingborgarna, säger Sofia Orre.
Bondens marknad återkommer den 16 juni och sedan två gånger under hösten följt av en julmarknad. Arrangörerna ska då också försöka få med nötkött-, lammkött-, och fiskföretagare. Per Persson från Larsviken hade sålt slut potatisen, jordgubbarna och sparrisen medan kollegorna Caroline och Tobbe Andersson på företaget Brännan fortfarande hade några påsar med närproducerade tomater kvar.
– Vi kommer absolut tillbaks i juni, sa Tobbe Andersson.
Vid ståndet som tillhörde FoodArt på GoaGård stod Ami Freij och provsmakade marmelad och tomatpesto.
– Det är kul att se hur duktiga folk är på att ta fram olika matprodukter. Jag kommer definitivt besöka kommande marknader, sa hon.
Gå till toppen