Kultur

Propagandakrigets matematik

1429 syrier dödades i gasattacken, hävdar John Kerry. Men varifrån har han fått siffran?
”USA:s regering vet nu att åtminstone 1 429 syrier dödades vid attacken, däribland minst 426 barn”, sa USA:s utrikesminister John Kerry, när han i ett dramatisk tal den 30 augusti presenterade uppgifter om nervgasattacken i Damaskus.
Varifrån kommer dessa exakta siffror, undrar nu mediegranskande FAIR, Fairness and Accuracy in Reporting. Och hur kan det komma sig att Kerrys siffror är betydligt högre än de uppgifter som tidigare presenterats?
Syrian Observatory for Human Rights, en organisation som övervakar krigshändelserna i Syrien, har bekräftat 502 döda, vilket är nästa tusen färre än uppgifterna från den amerikanska underrättelsetjänsten.
Rami Abdel-Rahman, organisationens ledare, sa att han inte kontaktats av representanter för USA för att få uppgifter om antalet döda. Han är djupt skeptisk:
”USA arbetar bara med en gren av oppositionen, som är propagandainriktad”, sa han och krävde att Obamaadministrationen ska offentliggöra källorna till sina uppgifter.
Brittisk underrättelsetjänst har publicerat siffran ”fler än 350 döda” medan fransk underrättelsetjänst nämnt 281 döda vid gasattacken.
På fredagen besökte John Kerry Vilnius i Litauen för att där diskutera den planerade militäraktionen mot Syrien med ledare från EU och arabvärlden.
Det som sker påminner på ett skrämmande vis om förspelet till Irakkriget. Allt tyder på att planerna för missilattackerna mot Syrien är fastslagna och att det pågår ett smutsigt propagandakrig för att legitimera dem. Vad som händer efter attackerna går inte att förutse, bara att krig har sin egen ohyggliga logik, som framgått inte minst av USA:s tidigare folkrättsstridiga attack mot Irak. I Europa har Obama enbart stöd av två länder, Frankrike – och Danmark. På tisdag håller Obama ett stort tal om Syrien.
Gå till toppen