Annons:
Annons:
Annons:

Konstnärsdjur ställer ut

Text: Katarina Monikander

Poänglöst kladd eller konstverk? Just nu pågår en världsunik konstutställning på The Grant Museum of Zoology i London. Det är en rasöverskridande samlingsutställning med verk från olika djur.

Djurkonstnärer, och då framförallt schimpanser, har generat konstkritiker vid upprepade tillfällen genom konsthistorien. Många apor är det som har hyllats för sin brutalt rättframma abstrakta konst. Men när människoaliat spruckit och schimpansen står där utan byxor och med målarpenslen i hand vänder sig konstetablissemanget dem ryggen.

Att djur förväxlas med ”riktiga” konstnärer är kanske inte så konstigt, det är ändå vanligare att konstnärer försöker vara djur.

När en konstnär ger sig an ett nytt abstrakt verk, kopplar han inte då bort så mycket som möjligt av den yttre mänskliga världen för att nå det där inre landskapet? Och när han stoppar hela näven i målarburken försöker han måla rakt från djupet av apmagen.

Utställningen ”Arts by animals” pågår fram till den 9 mars på The Grant Museum of Zoology i London.

/Djurbladets konstkritiker

Katarina Monikander

Annons:
Annons:

Om Djurbladet:

Djurbladet är en blogg om djur – djurpolitiskt oberoende, men alltid på djurens sida. Chefredaktör är Katarina Monikander. Skicka gärna tips om bra djurnyheter till katarina.monikander@hd.se

Djurbladet på Facebook

Senaste kommentarerna

Powered by Disqus

Sök:

Kategorier

Listor

Blogg listad på Bloggtoppen.se Husdjur
Annons: