Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Rolf Lidberg avliden Han började rita troll redan som 13-åring

Rolf Lidberg blev...

Konstnären och författaren Rolf Lidberg, Sundsvall, har avlidit, 74 år gammal.

Han föddes i Medelpad och var son till en skogshuggare. Tidigt började Rolf Lidberg att teckna troll, ivrigt påhejad av pappan.

- Redan som 13-åring var jag döless på dem, berättade han för ett par år sedan i en intervju i tidningen Sveriges Natur.

Rolf Lidberg har kunnat leva på sitt trollskapande men hans hjärta har bankat för växterna. Att rita troll var för honom ett arbete, att dokumentera växter en njutning.

Med bara sexårig folkskola och utan att ha akademiska studier bakom sig var Rolf Lidberg en så ansedd botanist att samarbeten med flera universitet pågick, bland annat med Palermos universitet på Sicilien. Det var på Sicilien som Rolf Lidberg upptäckte en orkidé, en korsning, vilken uppkallades efter honom. Den bär namnet Ophrys X lidbergii och visade sig senare redan vara beskriven, men får behålla båda sina namn.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post