Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Svenne Hedlund 60 år

Familj
Toppdelad
Almanackan är fulltecknad och håret skulderlångt, precis som det har varit de senaste 40 åren. Svenne Hedlund från 1960-talets svenska megagrupp Hep Stars fyller 60 år den 1 mars. Vid sin sida både privat och på scen har han hustrun Lotta. Numera har de en stor familj.
Svenne Hedlund 60 år
BANG EN BOOMERANG. Låten som Svenne & Lotta deltog med i den svenska uttagningen till melodifestivalen 1975 håller än. Vid detta års andra svenska deltävling deltog de som gästartister och låten de framförde var naturligtvis -- Bang-a-Boomerang.BILD: PRESSENS BILD
...

Sent ska den grandiosa festen för tio år sedan glömmas. Då han med guldkrona på huvudet och placerad på en tron serverades sin största hit som en 2,5 meter lång, Cadillac-formad, rosa gräddtårta. Alltmedan de drygt 200 gästerna rockade loss till de forna konkurrenterna Tages och Shanes ...

— En sådan fest går ju inte att bräcka. Så i stället sticker Lotta och jag nu till Marocko där vi ska besöka goda vänner och fira i lite mindre utsträckning. Men vi blir inte borta så länge för vi har en spelning i Lycksele den 5:e mars ...

Med denna framställning lyckas den blivande 60-åringen inte bara redogöra hur och var födelsedagen ska firas utan också besvara frågan vad han håller på med nuförtiden. Eller med andra ord:

— Jag gör det jag alltid gjort — sjunger och reser. Att tiden går märker man ju, men annars är allt som vanligt.

Som sagt — tiden går. Men en av 1960- och 70-talens största popstjärnor och flickidoler - Hep Stars-sångaren Svenne Hedlund - består. Vid det här laget har sammetsrösten, polotröjan och det välvårdade, axellånga håret varit hans välkända och uppskattade varumärke i drygt 40 år. Men även om också huvudparten av fansen numera passerat livets middagshöjd med råge finns den ömsesidiga dragningskraften kvar. Det vittnar en fortfarande välfylld engagemangskalender om.

— I den här branschen måste man ju inte lägga ner för att man fyller 60 eller 65. Så länge publiken kommer så kommer jag, säger Svenne Hedlund.

Karriären inleddes med Hep Stars 1964. Det stora genombrottet kom den 23 mars året därpå när de spelade megahiten "Cadillac" i tv-programmet Drop in.

— Efter det kom lavinen igång. Det hände att vi gjorde 200 spelningar på tre månader. Det var helt hysteriskt. Både hår och kläder försökte fansen slita av oss och lyckades också ibland.

Svenne skrattar vid minnet och försäkrar att även om det gjorde helvetiskt ont var gång det rök en tofs är barret än i dag lika tjockt som det alltid varit.

Annons:

Det är mer som är sig likt. Till exempel den strävsamma och folkkära sångduon "Svenne & Lotta". Som varit ett av den svenska artistvärldens mest stabila äkta par sedan de gifte sig 1969 och mottogs på kyrkbacken av 2 000 skrikande fans. Samma år splittrades också gruppen Hep Stars. För att senare uppstå i nya konstellationer. Exempelvis "Hep Stars med Svenne & Lotta".

Att det på senare år mest handlat om det i fjol 40-årsjubilerande Hep Stars har inte hindrat det etablerade familjeföretaget "Svenne & Lotta" från att då och då göra egna nedslag. Och ibland är det lika hektiskt som på 70-talet. Som lördagen den 19 februari i år. Bara timmarna efter att de framträtt vid en invigning i Timrå var paret i Linköping och andra deltävlingen av Melodifestivalen, där de svarade för pausunderhållningen med ett bejublat showframförande av sin gamla hit "Bang-a-Boomerang. Svenne:

— Vi flög ner med sista planet från Sundsvall och hämtades på Arlanda för direkttransport till Linköping. Den dan fick vi göra rätt för oss, kan man säga.

Det är inte bara "Hep Stars" Svenne Hedlund som kan. Tommy Blom från "Tages", Lennart Grahn från "Shanes" och Lalla Hansson från "Fabulous Four" kan också. Det bevisade de forna popidolerna och konkurrenterna om 60-talets skivköpare häromåret när de bildade det som har kallats världens äldsta pojkband - "Idolerna". Såväl megahit, skivsläpp, Svensktoppen som turné hanns med innan var och en återgick till vad man sysslat med innan.

— Idolerna var en liten hobbyverksamhet och aldrig tänkt att bli en helhetsgrej. Men vi är inte nedlagda. Vi dammar av oss då och då, sätter på oss kostymerna och åker ut och sjunger allihop eller gästar varandras band. Det är jätteskoj, försäkrar Svenne Hedlund.

I dag är det bara han och gitarristen Janne Frisk som är kvar från det första Hep Stars. De fyra senare tillkomna musikerna är dock införstådda med att när det gäller repertoar så är det de gamla säkra korten som gäller.

— En nyskriven låt från jubileums-cd:n i fjol dyker upp då och då. Annars är vår första prioritering att ge publiken det den vill ha och det är de gamla låtarna. Däremot försöker vi förnya själva showen. Vi hade så många hits som folk fortfarande vill höra att dom inte brukar rymmas i programmet. Nu jobbar vi på att göra ett längre program och försöka få med så många som möjligt även om det blir en hel del medleyn, säger Svenne något urskuldande.

När Hep Stars medlemmar var runt 20 år var deras fans i 12- till 15-årsåldern.

— Numera är detta med ålder så utslätat att de är i vår ålder i alla fall. Men annars har vi en väldigt blandad publik från 20 år och uppåt.

Det mesta är sig alltså likt, konstaterar sammanfattningsvis den alerte flerfaldige farfadern, morfadern och numera även morfarsfadern Svenne Hedlund. Fast en sak har förändrats:

— Förr var det tabu med spelningar på vissa helger, som långfredagen och juldagen. Nu är det många som vill ha oss till sin "Juldagsrock". Och på långfredagen i år sparkar "Hep Stars med Svenne & Lotta" igång vårturnén i Ambjörby. Det ska bli jättekul! TT Spektra

Monica Frime

GRATTIS Svenne Hedlund

Aktuellt: Fyller 60 år den 1 mars.

Familj: Hustru Lotta, fyra barn, åtta barnbarn, ett barnbarnsbarn.

Bor: I Sävsjö.

Närmast: Spelning i Lycksele.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post