Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lisa Miskovsky 30 år

Familj
Toppdelad
Efter en kort sväng inom det svenska landslaget hoppade Lisa Miskovsky av snowboarden och lät musiken ta över. Hon slog igenom 2001 med singeln "Driving one of your cars", släppte det första albumet två år senare, och nu jobbar den blivande 30-åringen för fullt på nästa.
Lisa Miskovsky 30 år
LÅTSNICKRARE. Artisten och låtskrivaren Lisa Miskovsky fyller 30 år den 9 mars.BILD: PRESSENS BILD

Hon har inte en susning om vad som ska hända. Men mycket talar för att hon kommer att bli kidnappad. Och sedan göra en resa. Hon är i alla fall tillsagd att packa en väska och inte glömma att ta med skoternyckeln.

— Det vore ju kul om det bär iväg till en fest uppe på fjället. Eller någon annanstans. Jag älskar i alla fall överraskningar och när det händer något, erkänner det förväntansfulla och eventuella kidnappningsoffret. För övrigt betraktar hon den instundande 30-årsdagen enbart som en firaranledning.

— Att fylla 30 betyder ju inte mer än att man blivit ett år äldre sedan man fyllde 29. Och kriser har man ju hela tiden så det är ingen skillnad, skrattar Lisa Miskovsky.

Bortsett från att hon sedan ett flertal veckor hörs på Svensktoppen med den finstämt optimistiska hiten "A brand new day", har det varit tyst ett tag kring detta på senare år så prisade, norrländska bidrag till den svenska popstjärnehimlen. Något som förstås har sina skäl:

— Det beror nog på att jag just nu mest sitter hemma på kammaren och jobbar med att skriva nya låtar till nästa platta. Det var ju ett tag sedan den förra, "Fallingwaters", kom.

Närmare bestämt 2003. Duggregnet av rockbjörnar, guldälgar, grammisar och andra hedrande utmärkelser inleddes dock två år tidigare när Lisa Miskovsky med singeln "Driving one of your cars" slog igenom med dunder och brak.

En nordlig del av befolkningen kände till henne långt innan dess. Den förre jazzbasisten, sedermera geologiprofessorn Karel Miskovskys dotter Lisa, den mellersta av tre systrar, var bara 11 år när hon uppmärksammades hemma i Umeå för konserterna hon gav med låtar hon skrivit själv. När hon började på högstadiet var det dock inte kul att spela ensam längre. Tillsammans med tre andra tjejer bildade Lisa rockbandet "Lipstick" som bland annat med den äran rockade loss i tv-rutan i "Café Umeå.

Lisa hann avverka några grupper till innan hon efter gymnasiet började på Musikhögskolan i Piteå i akt och mening att bli musiklärare. Mötet med ointresserade elever första praktikterminen fick henne dock att hoppa av.

— Jag har en väninna som är musiklärare. Hennes stora passion är att få andra att älska musik lika mycket som hon själv gör och det lyckas hon otroligt bra med. Själv har jag svårt för att övertyga andra, till exempel elever som inte bryr sig om sådant jag tycker är självklart, att mitt ämne, musik, är det viktigaste i hela världen — så det blev inget av med det.

Det blev det dock med det andra stora intresset som Lisa Miskovsky frenetiskt och parallellt med musiken började odla i 20-årsåldern — snowboard. Och som raskt ledde till en plats i svenska snowboard-landslaget. Men även till en brytning med föräldrarna som inte alls gillade dotterns engagemang i den på 1980- och 90-talen av skade- och flumrykten omgärdade sporten.

Man återförenades dock när de förra insett hur viktigt det varit för Lisa Miskovsky att få bryta sig loss och fatta egna beslut. Och hon i sin tur kommit på att tävlandet i de fartfyllda och inte helt ofarliga pisterna inte var hennes grej.

— Jag hade inte några tävlingsnerver, helt enkelt, konstaterar hon.

Snowboardåkandet gav henne dock mycket hon än i dag har glädje av. Som maken. Lisa Miskovsky och norske snowboardesset Marius Sommer, som bäst rankad femma i världen, blev ett par när de träffades på en tävling. För två år sedan knöt de hymens band på en fjälltopp. I dag studerar han bland annat idrottspsykologi när hon ägnar sig åt sin musik.

Annons:

— Fast det händer att man plockar fram snowboarden, dammar av den och åker några svängar. Det är jättekul och skönt när man inte längre behöver känna någon press, menar Lisa.

En annan kär adrenalinhöjande hobby hon delar med Marius är att stå på en bräda med snö i smält form som underlag — surfing. Något paret med förkärlek ägnar sig åt i vågskummet hemma i Umeå. Eller när detta är istäckt — på Gran Canaria eller Hawaii. Vilket ger mesta kicken - snowboard eller surfing?

— Surfingen är ju en ny grej, så man blir kanske lite extra exalterad.

Dessutom bidrar den förtjänstfullt till låtskrivandet.

— På resorna träffar man alltid en massa spännande människor av de mest skilda slag. De här mötena och alla upplevelser blir till en stor inspirationskälla att ösa ur när man väl landat hemma och sitter framför datorn ...

Där sitter hon nu. Med följd att det inte blir någon repris i år av förra sommarens succéturné med nedslag bland annat på Hultfredsfestivalen. I stället koncentrerar sig Lisa Miskovsky helt på att - utan deadline, märk väl — skriva låtar till nya plattan. Som kommer när den kommer. För:

— Efter två, tre visserligen fantastiska men extremt strukturerade år där varje minut varit planlagd, är det otroligt skönt att vara planlös ett tag.

GRATTIS Lisa Miskovsky

Yrke: Sångerska, artist, låtskrivare.

Fyller: 30 år den 9 mars.

Familj: Maken Marius Sommer, föräldrar, två systrar.

Bor: I Umeå.

Aktuellt: Ny platta på gång

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post