Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Maria Akraka "Jag saknar inte träningsslitet"

Under OS i Aten var Maria Akraka...

Att bli 40 år går att acceptera. Men inte att detta ska firas med fest.

— Om jag ska firas ska det vara för något jag åstadkommit - inte för att jag fyller år. Därför reser jag bort över födelsedagen, förklarar den före detta löparstjärnan Maria Akraka.

Maria Akraka var en av svensk friidrotts mesta omslagstjejer under större delen av 90-talet. En position som i första hand uppnåddes genom att springa fortare än någon annan svensk kvinnlig löpare på mellandistanserna 800 och 1 500 meter. Meritlistan med bland annat 18 SM-guld, två svenska rekord och en femteplats på världsrankingen när allt löpte på som bäst, talar för sig själv.

En majdag i Oslo år 2000 var det dock slut. Efter att ha sprungit första sträckan i Holmenkollen-stafetten klev Maria Akraka av löparbanan för gott. 16 år av tränande och tävlande på elitnivå, de sista tre med ideliga skador, var skäl nog. Förutom att hon ville ge den då fyraåriga dottern Mica ett syskon.

Nu har det gått sex år. Saknar hon tiden som aktiv elitidrottare?

— Jag saknar att vara i bra form. Och jag kan sakna den där känslan och nerven när man ska tävla och vet att man gjort allt som går att göra - nu återstår bara att vinna loppet. Men jag saknar inte det dagliga monotona träningsslitet, konstaterar Maria med eftertryck.

Pappa Akraka var löpare och tävlade bland annat för hemlandet Nigeria i OS i Rom 1960. Detta räckte för att äldsta dottern skulle satsa på löpning när hon vid mogna 18 år började friidrotta.

Annons:

— Det är sent, medger Maria, men jag började träna ganska hårt på en gång.

Belöningen blev ett idrottsstipendium med studier vid ett universitet i USA. Nogsam utvalt av Maria eftersom man där kunde läsa till veterinär. Drömyrket för tjejen som alltid älskat djur, framför allt hästar, och som när hon gick på högstadiet, alltså innan hon började friidrotta, jobbade extra i ett travstall.

När hon på plats i USA ställdes inför den krassa verkligheten var det dock färdigdrömt:

— Idrott och studier är ingen lätt kombination. Inte när det handlar om veterinärmedicin och man förväntas springa många collegelopp. Dessutom hade jag säkert fått börja om från början när jag kom hem så jag la ner veterinärplanerna.

Ibland kan hon ångra detta.

— När man står här i dag utan utbildning... Fast egentligen inte. För då hade man inte haft allt det där andra roliga som sedan följde med min idrottskarriär.

Det blev faktiskt ett hästrelaterat jobb till slut för Maria Akraka. Sedan fem år verksam inom företaget DMH som bland annat via egen tv-produktion levererar spel- och travinformation till spelombud och media.

— Jag är bland annat programledare för tips- och travprogrammen som vi gör för Ombuds-TV och det blir en del intervjuer med travtränarna.

En dröm gick i alla fall i uppfyllelse när hon för fem år sedan blev delägare i travhästen Coat-n-Tie.

— När jag sedan fick min travlicens tog jag över och tränade honom själv. Att känna tävlingsinstinkten komma tillbaka var häftigt. Fast egentligen hade jag inte tid att hålla på. Det krävdes så otroligt mycket kraft. Så i januari i år sålde jag min del. Men det var fantastiskt roligt så länge det varade. Och jag hoppas kunna komma igång med ridandet igen. Det andra får vänta tills barnen blivit lite större, säger hon.

Under Aten-OS var Maria Akraka expertkommentator i SVT. Och när Friidrotts-EM i Göteborg drar igång i augusti är det dags igen även om hon inte kommer att synas i våra tv-apparater:

— Jag kommer att stå på innerplan och göra intervjuer med de aktiva som Ullevi-publiken kommer att kunna se på storbildsskärmar.

Även DN-galan har Maria varit engagerad i på liknande sätt under många år. En ganska lagom nivå att ha kvar kontakten med friidrotten på, tycker hon.

Artistkarriären, som inleddes 1993 när hon tillsammans med friidrottarna Frida Svensson och Erica Johansson körade för Nick Borgen i Melodifestivalen med låten "We are all the winners", får dock betraktas som avslutad.

— Det var en kort men intensiv karriär under tre kaotiska dagar. Bland annat fick koreografen den sjuka idén att vi skulle hoppa strömhopp över Frida. Och samma dag som genrepet tvingades Erica springa ut på stan och köpa scenkläder. Men själva tävlingen var kul och vi kom ju tvåa. Och det var bra det för hade vi vunnit hade det krockat med ett friidrottsmästerskap och då hade Nick Borgen fått köra utan oss.

Monica Frime/ TT Spektra

GRATTIS Maria Akraka

Yrke: Före detta löparstjärna, programledare, intervjuare.

Aktuell: Fyller 40 år den 7 juli.

Familj: Maken Tord Henriksson, barnen Mica, 10, Moa, 5.

Bor: I Stockholm.

På gång: Jobba med Friidrotts-EM i Göteborg.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post