Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Louise Edlind "Man blir ju ganska stämplad"

Familj
Toppdelad
Vid Olympens fot, mittemellan Thessaloniki och Aten, ligger Louise Edlind Fribergs sommarparadis. — Det blir tredje sommaren vi är där och det ska bli extra roligt i år eftersom vi kommer att träffas hela familjen och fira min födelsedag, upplyser den blivande 60-åringen med uppenbar förtjusning.
Malin på Saltkråkan - eller rättare...
När det begav sig i mitten...

I denna lilla grekiska kustby torde risken vara liten att någon skulle dyka på henne och ropa: "Malin!".

— Annars har det knappt gått en dag de senaste fyra årtiondena utan att jag blivit påmind om Saltkråkan i någon form. Senast i dag när en liten pojke kom fram och frågade: "Är det du som är Malin"? "Jag var det en gång för längesen, sa jag. Känner du igen mig? Svaret blev ja och det tycker jag är mycket roligt och lite smickrande, erkänner Louise Friberg med ett skratt.

Så här års är det säkert som amen i kyrkan att Tjorven, Båtsman, Farbror Melker och alla de andra älskade figurerna från Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan härjar i någon tv-kanal. Och även om hon sedan inspelningen gjordes 1963 stått på åtskilliga teaterscener, medverkat i ett tiotal långfilmer och flera tv-serier och sedan 15 år varvat skådespelandet med politiskt arbete, så är och förblir Louise Edlind den evigt unga, sommarfräscha Malin från Saltkråkan för en stor del av svenska folket.

Det fanns en period i yngre år när hon fann detta irriterande. Men:

— Numera är jag enbart tacksam. Det är ju inte så många i min bransch som blir ihågkomna överhuvudtaget för något de gjort vare sig på film eller på scen. Fast man blir ju ganska stämplad. Å andra sidan blir jag hellre ihågkommen för något som folk faktiskt till 99,9 procent gillar - jämfört med att ha jobbat ett helt liv utan att ha lämnat några minnesvärda avtryck alls, menar Louise Edlind.

Intresserad av samhällsfrågor har hon alltid varit. Men det var först i början av 90-talet som intresset blev ett politiskt engagemang och hon anslöt sig till folkpartiet i hemkommunen. Sedan har det ena politiska uppdraget avlöst det andra. Och efter att bland annat varit suppleant i EU-parlamentet, övertog Louise Edlind i januari i år Bo Könbergs plats i riksdagen.

— Det har varit en fantastisk vår. Men jag vill poängtera att jag är skådespelerska. Det är mitt yrke. Att vara politiker är ett uppdrag. Ett uppdrag som jag som folkvald dock är mycket stolt över, finner oerhört roligt och intressant och tar mycket seriöst.

Annons:

Detta var också orsaken till att Louise frånsade sig teateruppgifter hon annars skulle ha utfört under våren. Likheter mellan teater och politik - finns det?

— Absolut. I båda fallen handlar det om kommunikation. Att förmedla något man tror på och tycker är viktigt. Men nu är jag riksdagsledamot och då ska jag inte spela teater samtidigt.

Hon förnekar dock inte att hon i politikerarbetet har god nytta av teatererfarenheterna .

— Man är ju van vid att framträda inför publik. Och blir inte helnervös när en kamera knäpps på. Fast det har naturligtvis ingen betydelse för vad man presterar. Även om det är skönt att veta att man har en del på fötterna när man driver till exempel en kulturfråga.

När det gäller de sistnämnda har Louise Edlind i vår bland annat motionerat om bättre pensionsvillkor för frilansande kulturarbetare .

— Skådespelare och andra konstnärligt fritt utövande människor måste få pensioner som de kan leva på. Det nya pensionssystemet som är så bra för de flesta, är oerhört missgynnsamt för de här grupperna där det stora flertalet är frilansare och ytterst få fast anställda.

Efter hemkomsten från Grekland väntar valrörelsen. Louise Edlind finns med på folkpartiets riksdagslista. Men oavsett om det blir en fortsättning i riksdagen eller inte i höst för henne så har det varit fantastiskt roligt och en ynnest att få komma in i Sveriges administrativa och politiska hjärta, se det inifrån och vara med i processen, tycker Louise Edlind.

— Även om det varit för kort tid för att kunna påverka i någon större utsträckning har jag i alla fall varit med och tryckt på knapparna.

Får hon inte väljarnas förtroende på nytt är det ingen katastrof. För det betyder bland annat att farmor/mormor får mer tid för de båda barnbarnen, två och ett halvt år gamla, och som just upptäckt Saltkråkan.

— Fast inte mig utan bara vovven - Båtsman - tack och lov!

Monica Frime/ TT Spektra

Bildtext: Louise Edlind Friberg blir fortfarande igenkänd för sin roll som Malin i Saltkråkan. Nu blir hon 60 år.

Foto: Scanpix/Arkiv

//bilder: 1

GRATTIS Louise Edlind

Yrke: Skådespelerska, fp-politiker.

Aktuell: Fyller 60 år den 15 juli. Familj: Maken Sten Friberg, sonen Sten, 37, dottern Michaela, 34, två barnbarn, ett tredje på väg.

Bor: I Stockholms skärgård.

På gång: Semester i Grekland.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post