Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Rolv Wesenlund, "Fleksnes", njuter pensionärstillvaron

Familj
Toppdelad
Norge är kanske inte det första land man tänker på som situationskomediernas hemvist. Men på 70-talet gjordes där en tv-serie som blev så populär att den fortfarande återkommer ibland även i Svensk television.
Rolv Wesenlund fyller 70 år den...
I Sverige är Rolv Wesenlund mest känd...
Sedan tre år kallar Rolv Wesenlund sig...

Rolv Wesenlund spelade Marve Fleksnes, en självupptagen, medelålders singelman som arbetar på ett lager - "lagerledare" titulerar han sig - och har blodgivning som hobby. Han saknar vänner men där hemma finns en viljestark mamma, "Modern", som tycker att sonen är Guds främsta skapelse.

— Han är en mambo, säger Rolv och fnissar.

Han berättar att serien byggde på en brittisk komediserie, men att manuset arbetades om för att passa en norsk publik. Bland annat tyckte man att det skulle bli intressantare om huvudpersonen levde ihop med sin mamma i stället för med en kompis, som karaktären Tony Hancock gjorde i originalet.

— Den var väldigt rolig att spela, men den ställde speciella krav på skådespelarna. Vi gjorde ju ett avsnitt i veckan, med fullt tempo inför publik, säger Rolv.

Annons:

Även om Fleksnes är hans genom åren mest kända figur, så har Rolv i hemlandet varit lite av en allkonstnär. Förutom skådespelare så har han också varit författare, musikalartist, programledare, jazzmusiker, skivproducent och programchef på NRK. Sedan tre år kallar han sig pensionär på heltid, men böcker skriver han fortfarande.

Just nu håller Rolv Wesenlund på att återhämta sig efter några olyckliga förehavanden. Han har brutit höften, och dessutom råkade han för inte så länge sedan ut för förskräckelsen att köra på en annan människa. Lyckligtvis inte i någon högre hastighet, den gamla damen lever än, men upplevelsen var likväl obehaglig.

Förutom detta försöker han njuta av livet som pensionär så mycket det bara går. Sedan tjugo år har han och hustrun Ruth en lägenhet i Cannes där de tillbringar mycket tid nu när de båda är lediga. Rolv menar att det för dagens pensionärer är lika naturligt att köpa hus i Sydeuropa som det en gång var att skaffa sommarstuga i fjällen.

Som medlem i pensionärsföreningen Seniorsaken är han övertygad om att de nya pensionärerna kommer att ställa samhället på ända med sina idéer om hur livet bör te sig på ålderns höst.

— Den klassiska pensionären i Skandinavien är tacksam. Man är tacksam för att någon tar hand om en. Men nu kommer vi att bli krävande för det är vi som har betalt det.

Han är också mycket intresserad av båtar och har som medlem i Marinmuseet Matroser varit med i det långa restaureringsarbetet av ångbåten Stjernen som nu åter går på fjorden utanför Horten. Båten byggdes 1899 för den svenske unionskungen Oscar II, som ofta använde fartyget under sina Norgebesök.

Födelsedagsfirandet då, ska det ske på fransk eller norsk? Ingetdera faktiskt! 70-årsdagen tänker Rolv förlägga till Åkersberga utanför Stockholm. Och det har varken med kulturen, klimatet eller det svenska köket att göra.

— Jag har en son som bor där, och två barnbarn.

På frågan om vad Rolv tänker göra i framtiden svarar han snabbt:

— Ingenting. Jag ska bara njuta av pensionärstillvaron. Och skriva lite.

Till sist, hur ska man uttala ditt förnamn - Rolv eller Rolf?

— De som säger det korrekt, hallåor i tv och så, de säger Rolv. Men det normala uttalet är Rolf.

Fast det korrekta är Rolv?

— Ja, annars blir det ju fel namn vet du. Rolf Wesenlund, det blir ju Fesenlund.

Malin Eijde/TT Spektra

GRATTIS Rolv Wesenlund

Aktuell: Fyller 70 år den 17 september.

Bor: Oslo och Cannes.

Familj: Hustru, barn från ett tidigare äktenskap, barnbarn.

På gång: Ser fram emot att vara en glad pensionär i Cannes i höst.

Rolv är i Cannes så mycket han Cannes...

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post