Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Badmästare i hela sitt liv

Badmästare i hela sitt liv
I 40 år har Ingmar Björk i Glumslöv varit engagerad inom avdelning bad vid olika anläggningar i landet. Den 15 december fyller han 75 år. Foto: PRIVAT
...

För Ingmar Björk i Glumslöv har bad och vatten gått som en röd tråd genom. Den 15 december fyller han 75 år och då kan han se tillbaka på ett liv som bland annat badmästare på flera platser men även som massör i Landskrona BoIS.

Hans arbetsliv startade 1945 genom olika arbetsplatser i Malmö. Bland annat jobbade han sex år inom Postverket. Men han ville något annat och gick badmästarskolan 1954 på Sportpalatset i Stockholm. Därefter fick han jobb inom just avdelningen bad i Malmö, först på kommunala Varmbadhuset sedan på Simhallsbadet, nuvarande Aqua Kul.

— Där jobbade jag först som massör på förstaklassavdelningen, sedan som instruktör och simlärare. Bland eleverna här fanns Gunnar Larsson som senare blev olympisk mästare.

Annons:

Efter att ha besökt olympiska spelen i Rom 1960 flyttade Ingmar Björk till Mariestad och blev förste badmästare för ett nytt inomhusbad. Här blommade även simtränarekarriären ut för honom. 

— 1963 sökte jag till Ronneby och fick en dubbel anställning i Ronneby stad och Kallinge kommun, i Kallinge ansvarade jag för en idrottshall med bad och i Ronneby för Brunnsbadet. Här fortsatte även simtränaresatsningen.

Men som skåning ville Ingmar Björk flytta tillbaka så när Landskrona sökte en badmästare 1967 sökte han och fick det jobbet.

— Jag fick starta utomhusanläggningen Citadellbadet och samtidigt vara ansvarig för arrangemanget Svenska mästerskapen i simning och hopp.

— Utvecklingen för Landskrona blev positiv så totalt har det blivit fyra bad: Citadellbadet, Karlslundsbadet, Läktarbadet och så Härslövsbadet som jag var ansvarig för när jag gick i pension 1997.

Totalt har Ingmar Björk varit engagerad i 40 år inom bad och han var också i många år engagerad i Svenska Badmästareförbundets styrelse, där han år 2000 fick utmärkelsen Bucklas minne samt blev hedersmedlem.

— Jag har också arbetat som massör i Landskrona BoIS i fem år och Borstahusens Bollklubb i två år.

Med tanke på engagemanget inom vatten var det inte så egendomligt att familjen tillsammans byggde en 33 fots motorseglare.

— Det tog drygt tre år att bygga båten men sedan utnyttjades den också flitigt under sju år med resor till Danmark och Tyskland.

— Men det stora fritidsintresset nu är att spela tennis och bridge samt att arbeta med huset och hjälpa sonen Jesper med hans hus, säger Ingmar Björk. Resor utomlands med hustrun Alice är också en ljuspunkt i livet.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post