Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ingela Knutsson Klitte 60 år den 8 februari

Familj
Toppdelad
Hästar har varit hennes liv så länge hon kan minnas. När Ingela Knutsson Klitte var i treårsåldern brukade hon sitta och sova på någon av familjens två ardennerhästar medan fadern körde ute på åkrarna.
Ingela Knutsson Klitte 60 år den 8 februari
Varje morgon klockan halvtio släpper Ingela Knutsson Klitte ut sina elva hästar. Boris och Russin är två gotlandsruss som föddes på Almviks djurfritidsgård där Ingela tidigare var föreståndare.BILD: NIKLAS GUSTAVSSON
...

Hästarna var hennes bästa vänner och det var med stor sorg hon skildes från dem när traktorer tog över arbetet.

— Jag blev lovad en ridhäst till min tolvårsdag och jag har aldrig haft så långa år som mellan sju och tolv. I väntan på att få en häst tämjde jag en kalv som jag red på och körde tvåhjulskärra efter. Kalven följde efter mig vart jag gick, berättar 60-årsjubilaren Ingela Knutsson Klitte som tar emot hemma i köket på 1800-talsgården Steneberg, barndomshemmet strax utanför Ödåkra.

Tillsammans med maken tog hon över gården 1987, efter att ha arbetat med djur och lantbruk i olika former under många år.

Det luktar nybakat. I kväll är det möte med Kattarpsbygdens LRF (Lantbrukarnas riksförbund) på Steneberg och därför har ordförande Ingela Knutsson Klitte både bakat bröd och kokt aprikosmarmelad.

Tolv år gammal och nybliven ägare till ett svenskt halvblod med 1,80 i mankhöjd tog hon sin enda ridlektion. Hennes tävlingsryttare till far visade henne och sedan fick hon rida lätt upp till postlådan vid vägen och tillbaka.

— .Kan man dansa eller cykla kan man rida. Det är en fråga om rytm och balans. Sedan den där lektionen har jag ridit förfärligt mycket och aldrig varit utan häst, säger hon.

I dag har hon, maken Erik och sonen Janne åtta gotlandsruss, två islandshästar och en connemara.

Mobiltelefonens signal låter som en traktormotor och ljuder i ett. Ingela Knutsson Klittes företag står på fem ben: ekologisk vallodling på de 25 hektar som hör till gården, hon är ridlärare på Ridgymnasiet i Helsingborg, kör häst och vagn till bröllop och andra högtider, arrangerar ponnyridning på festivaler med mera och säljer loppfrön. Loppfrön rensar ut sand — medicin för hästar som har kolik på grund av att de fått i sig sand.

Fram till för några år sedan hade Ingela Knutsson Klitte en hästfoderbutik på gården.

— Men jag hann sluta innan det blev helt galet, säger hon och håller fram sina fingrar.

Fingrarnas leder fick förslitningsskador av det tunga packandet och lyftandet av säckar.

I vardagsrummet står ett skåp med rosetter som vittnar om många utmärkelser och vinster. Bland annat har hon vunnit SM i dressyr- och konkörning, avslöjar hon blygsamt. Men tävlingshetsen tilltalar henne inte längre, dessutom är det ekonomiskt olönsamt att hålla på.

Ingela Knutsson Klittes mor Inga tittar in på väg till Väla för att handla. Hittehunden Rasmus svansar kring hennnes ben.

— På torsdag (läs födelsedagen) sticker vi ju iväg norrut. Men praktikanten behöver äta lunch. Skulle du kunna fixa det? undrar Ingela och Inga svarar jakande.

Förutom tillfälliga praktikanter är familjen Knutsson Klitte ensamma om att ta hand om gården.

— Varken jag eller Erik har tummen mitt i handen. Men vad jag inte är bra på är allt som har med städning, slangar och sladdar att göra och det brukar ge mig dåligt samvete. Därför är det en otrolig tillfredsställelse att vi har en städerska som kommer hit en gång i veckan, säger Ingela Knutsson Klitte och knaprar på ett gorån som modern bakat och haft med sig.

Att fara bort långa stunder är inte det lättaste med elva hästar, tre kastrerade hankatter, en hund och ett par tuppar.

—  Vi är ofta ute på helgerna och rider. De få gånger vi har åkt långt iväg på semester har det varit till Island. Då har jag ju ridit på islandshästar, skrattar hon.

Annons:
GRATTIS Ingela Knutsson Klitte

Aktuell: Fyller 60 år den 8 februari.

Familj: Make, son, mor, hästar, katter, höns, hund.

Sysselsättning: Lantbrukare, ridlärare, kusk, säljare.

Yrkesmässig bakgrund i urval: säljare åt bland annat lokalföreningen i Fleninge och i en heltäckningsmattaffär i Malmö ("Jag var tvungen att ha en Toni Lee-kostym i syntetmaterial på mig -usch!"), grundläggande lantbruksutbildning, driftsledarkurs, föreståndare för Almviks djurfritidsgård i Malmö, lärare på Plönninge naturbruksgymnasium och Helsingborgs ridgymnasium.

Gör på fritiden: rider, läser historiska böcker (just nu "Djingis Khan och modernitetens uppkomst"), spelar gitarr och piano, stickar.

Sommar- och jultradition: Hon kör häst och vagn på Fredriksdal varje sommardag och vid alla högtider på museet.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post