Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Meg Westergren "Jag jobbar på så länge det går"

Familj
Toppdelad
Hon har just avslutat en 42 föreställningar lång turné mellan Vilhelmina och Broby. I september påbörjas en ny landsomfattande teaterresa. — Förutsatt att jag överlever min födelsedag, kvittrar den blivande 75-åringen Meg Westergren.
Hon har precis turnerat landet runt...
Hon har precis turnerat landet runt...

Helst hade Meg Westergren sett att omgivningen förbigått bemärkelsedagen med tystnad.

— Men när jag fick höra att mitt barnbarn Helga ska komma hem från Berlin lät jag mig övertalas, så nu blir det fest!

Nog är hon på många sätt ett fenomen, det sprudlande kraftpaketet Meg Westergren. Kanske beror det på att hon redan med modersmjölken fick i sig teaterdamm. Efter mer än ett halvsekel i fru Thalias tjänst har dottern till den oförlikneliga Dramaten-skådespelaren Inga Tidblad och filmcharmören Håkan Westergren i alla fall inte fått nog av tiljan.

— Jag jobbar på så länge det går. Att möta en så fin, lyssnande och välvillig publik som på den här senaste turnén med Riksteatern är underbart och inspirerande, menar Meg.

Föreställningen hon turnerat med heter Mitt teaterliv. Berättelser från den egna karriären varvas med anekdoter från uppväxten i en av förra seklets mest berömda teaterfamiljer.

— Och så sjunger jag pappas gamla filmmelodier och mammas enda inspelade låt — "Ääääälskling..." Responsen från publiken har varit fantastisk. Mina minnen har väckt deras. Det har varit som ringar på vattnet.

Först hade hon ingen tanke på att bli skådespelare. Konkurrensen hemma var ju minst sagt stor. Istället beslöt sig den unga klädintresserade Meg för att bli modedesigner och for till Paris. Mellan lektionerna på designinstitutet gick hon mannekäng hos modehuset Carven.

Avbrott i Paris-vistelsen blev det dock när filmregissören Göran Gentele ringde och erbjöd henne en roll i filmen Leva på hoppet. Förutom Meg Westergren fanns Jarl Kulle, Per Oscarsson, Ingrid Thulin, Gunvor Pontén på rollistan. Idel okända namn 1951.

— En herre kom en gång fram och berättade för mig att när han som 15-åring skulle se filmen hade han blivit så besviken för att det inte var några kända skådespelare med att han hade vänt i biografentrén, skrattar Meg.

Annons:

Någon returresa till Paris blev det inte. Istället beslöt hon att söka in på Beckmans konstskola. Mest "på skoj" blev det även en ansökan till Dramatens elevskola, som hade sina inprövningar före Bäckmans. En chansning som gick hem.

Det blev dock fyra jobbiga år för den stora Inga Tidblads dotter.

— Jag låste mig totalt. Ingenting var roligt. Men så fick jag ett erbjudande om att komma till Sture Lagerwalls Alléteatern och då blev det kul igen.

Minst sagt. Den ena komedisuccén och privatteaterscenen avlöste varandra för den alltmer lysande komediennen Meg Westergren.

— Det var nödvändigt att jag hittade en egen nisch. Mamma hade ju redan spelat alla bra dramatiska roller.

Ett engagemang på nationalscenen var faktiskt på gång under Lasse Pöystis tid som Dramaten-chef.

— Det vore så trevligt om du kommer hit, sa han en tisdag. På torsdag var han avsatt. Det var inte meningen att jag skulle komma dit, konstaterar Meg. Fast jag är fullt nöjd med den karriär jag haft och har.

Och den är ingalunda slut. Efter några veckors välförtjänt semester börjar repetitionerna av pjäsen Medan tiden går. Förutom Meg Westergren medverkar Björn Gustafson och premiär blir det i Eslöv den 30 september

— Sedan åker vi ut på turné. Det ska bli roligt! TT Spektra

GRATTIS Meg Westergren

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: Fyller 75 år den 16 maj.

Familj: Maken Masse Nyström, barn och barnbarn.

Bor: Bromma

På gång: Semester.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post