Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Nyttig lärdom att bli arbetslös"

Familj
Toppdelad

I början av sommaren blev fotbollsprofilen Glenn Hysén av med sitt jobb som kommentator för Viasat.

Händelsen uppmärksammades av kvällstidningarna och hamnade på löpsedlarna.

Efter en imponerande karriär med...
Efter en imponerande karriär med...

— Jag fattar inte att det blev så stort. Fast det blev som en stor jobbannons och efter två veckor fick jag ett erbjudande från Unibet, berättar Glenn Hysén, som fyller 50 år den 30 oktober.

Nu kan han skratta åt det hela, men säger att det var en nyttig lärdom att bli arbetslös.

Annons:

— Jag gick till Arbetsförmedlingen några gånger. Där satt vi ett gäng med nedböjda huvuden. Jag fick se hur det ser ut på den andra sidan av Sverige i dag och det är verkligen för bedrövligt, säger han.

Fick du någon hjälp på Arbetsförmedlingen?

— De hade svårt att sätta mig i något fack. Jag har ju kommenterat fotboll i tv i tjugo år. De var lite konfunderade över vad de skulle kunna göra för mig, men som tur var löste det sig. Och det känns hur bra som helst.

Man skulle i princip kunna säga att han föddes in i fotbollen. Hans far, farbror och farfar spelade liksom farfars bror. Kanske det ligger i generna eftersom alla Glenn Hyséns tre söner spelar och två av dem på elitnivå. Äldsta dottern Charlotte har spelat och är nu ihop med en välkänd spelare. Yngsta dottern Annie har däremot valt handboll.

— Jag har aldrig tvingat någon att spela, men de har tyckt att det är kul och jag har inte sagt emot dem.

Han ser fotbollen mer än som ett spel. Det är också en skola där man lär sig att ta hänsyn och bli ödmjuk.

— Sen är det en bra utbildning, lite som i företagsvärlden. Ska man nå någonstans måste man dra åt samma håll.

Ända sedan Glenn Hysén var liten har han drömt om att bli brandman. Två gånger har han sökt, senaste gången var 1985, men då sammanträffade intagningsprovet med en landskamp.

— Jag brukar hälsa på några kompisar som jobbar på en station, och det är exakt samma stämning där som det är i ett omklädningsrum.

Framtiden då - hur länge tänker du jobba?

— När jag blir 58 faller en kapitalförsäkring ut som innebär att jag inte behöver fortsätta jobba. Fast jag har svårt att vara still så jag vill gärna ha något att pilla med.

Kanske måla tavlor på ålderns höst?

— Hahaha, nä du, det gör jag inte. De skulle se för jävliga ut de tavlorna. Jag kan tänka mig att träna något lag. Att vara ute och röra på mig och instruera ungdomar, det skulle vara idealet. TT Spektra

Fakta

Glenn Hysén.

Aktuell: Fyller: 50 år den 30 oktober.

Bor: Lägenhet i Göteborg.

Familj: Hustrun Helena och de gemensamma barnen Alexander 22, Anton 19 och Annie 15 år, samt dottern Charlotte, 25, och sonen Tobias, 27 år från ett tidigare äktenskap.

Karriär i korthet: Har spelat för IF Warta, IFK Göteborg, Gais och Skogens IF samt proffsklubbarna PSV Eindhoven (1983-85), AC Fiorentina (1987-89) och Liverpool FC (1989-92). Svensk mästare 1982, 1983 och 1987. Cupmästare 1982 och 1983. UEFA-cupmästare 1982 och 1987. Engelsk mästare 1990. Fick Guldbollen 1983 och 1988. Deltog i VM 1990.

Om dagens skola: "Jag säger inte att man ska straffa barnen, men jag tycker att det är för slappt. Det finns ju ingen respekt för lärarna i dag. Och det finns en nonchalans bland vissa ungdomar som jag inte klarar av. Men hela samhället är lite för slappt."

Håller formen: "Det blir en del promenader med hunden, annars brukar jag göra situps och träna med hantlarna. Visst har jag några kilo för mycket, men det är ingen katastrof, det hade kunnat vara värre."

Resor: "Jag skulle gärna resa mer. Kanske till Egypten och se pyramiderna, eller på safari i Kenya eller åka till Australien. Däremot har jag inget behov av att gå in i kyrkor och på museer.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post