Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Smeknamnet blev hennes riktiga namn

Smeknamnet blev hennes riktiga namn
BILD: Sonny Thoresen HD/NST

Kya Jepsen visar ett drygt två år gammalt brev från Skatteverket. Ett beslut som intygar att hon numera heter Kya "på riktigt" och att det är hennes förstanamn. Smeknamnet som funnits med sedan barndomen och som hon alltid betraktat som sitt eget, rätta namn.

– Det var en glädje.

Annons:

Hon har träffat flera personer som kallas Kia, ofta som smeknamn för exempelvis Katarina, men ingen som heter just Kya. Ofta får hon frågor om var namnet kommer ifrån.

–  Vi var tre syskon och alla hade smeknamn. Gull-Maj kallades för Gullet och Bo för Bosse. Mitt smeknamn var Kyllan. När jag började prata kallade jag mig själv för Kya, eftersom jag inte kunde säga Kyllan.

I skolan valde en del lärare tilltalsnamnet Kya. Ingrid var ett populärt flicknamn i hennes generation och lärarna tog tillfället i akt att skilja ut en av flera elever som bar namnet.

Under en period kallades hon mestadels Ingrid. Men namnet Kya har aldrig försvunnit ur bilden och många har aldrig förknippat henne med något annat namn. När hon startade eget 1988 kom det korta namnet väl till pass. Företaget fick heta Kya färganalys. Lätt att lägga på minnet och lätt att uttala för kunderna när de skulle anmäla sig i receptionen som delades med andra företag.

Ett kort ovanligt namn är praktiskt i många sammanhang, intygar Kya Jepsen.

Vad är det som gör att du identifierar dig med namnet Kya, men inte med Ingrid, och alltid upplevt Kya som ditt rätta namn?

Kya Jepsen svarar eftertänksamt att hon tycker Kya är ett kraftfullare namn, med mer klang och styrka än Ingrid.

– Ingrid är ett helt annat namn. Det ligger inte rätt i munnen och jag känner mig inte som en Ingrid.

Hon har också ett annat förnamn som är tämligen unikt: Ewolena.

Det var hennes pappa som kläckte idén. Från början hade han nog tänkt att barnet som väntades skulle vara en pojke. När den nyfödda visade sig vara en flicka ville han ändå på något sätt att hans namn skulle föras vidare till dottern

– Pappa hette Owe, vilket blev Ewo bak och fram. Sedan lade man till lena från mammas andranamn Magdalena. Jag tror inte det är någon mer som heter Ewolena.

En koll i folkbokföringen bekräftar att hon mycket riktigt är ensam om namnet Ewolena i Sverige.

När namnändringen var klar skrev Kya ett mejl som hon skickade ut till släkt och vänner för att informera att hon nu även formellt hade Kya som sitt första förnamn.

– Flera reagerade med att säga "du heter ju redan Kya".

Kya Jepsen

Så går det till att byta förnamn: Ansvarig myndighet för folkbokföringen är Skatteverket, som har en särskild blankett, (Anmälan namnändring) avsedd för den som vill lägga till, byta ut eller stryka förnamn. Detta kan man bara göra en gång. Ett av de ursprungligt förnamnen måste behållas. Har man redan bytt namn en gång eller om man inte vill ha kvar något av sina ursprungliga förnamn ska man istället vända sig till Patent- och registreringsverket (PRV).

Vill man byta förnamn och är under 18 år måste anmälan göras av föräldrar/vårdnadshavare. Men dessa kan inte ansöka om namnändring för ungdomar mellan 12 och 18 år utan att de samtycker. Hos Skatteverket kan man också ändra ordningen på sina förnamn eller stavningen på namnen om uttalet inte ändras, till exempel Tomas till Thomas eller Kristina till Christina.

Källa: Skatteverket.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Familj
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post