Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gösta Werner 100 år!

Det var osannolikt redan för tio år sedan. Jag tog emot i Göteborg och hälsade Gösta Werner välkommen. Han hade åkt tåg ner till festivalen men ville själv boka hotell. Anledningen, berättade han skrockande, var att den hotellkedja han föredrog hade en alldeles särskild pensionärsrabatt.

Precis så hög som det antal år man hade fyllt. "Det kommer de nog snart sluta med", sa Gösta profetiskt. Således bodde han ståndsmässigt medan festivalen firade 90-åringen med blygsamma hotellkostnader men med galavisning på biografen Draken, efterföljande intensiva publikdiskussioner och seminarier och en liten hyllningsskrift.

Till den fanns det gott om anledningar. Han är en levande legend som filmhistoriker med standardverket om svensk films historia och med sina djupdykningar i Mauritz Stillers filmvärld. Men också som regissör. Sammanlagt har han hunnit med 44 filmer i skilda format. Den mest berömda är filmatiseringen av Stig Dagermans novell "Att döda ett barn". Den gjorde Gösta 1953 och den kom att visas för oss folkhemsungar i skolan ända in på 70-talet för att ge oss lite trafikvett i annorlunda form.

Annons:

Det var sånt vi snackade om de där dagarna för tio år sedan. Om Dagerman och Stiller och om varför stumfilmer ofta berättar bättre i bild. Den gången i Göteborg hade han också med sig en ny egen kortfilm han hade gjort. Den hette "Den röda fläcken" och var en berättelse om kärlek med Jan-Olof Strandberg och Anna Wallander i rollerna.

Gösta Werner föddes 1908 i Östra Vemmenhög i Skåne. Just i dag fyller han 100 år och är världens äldste nu levande filmregissör. Snart får han i och för sig sällskap i denna ytterst exklusiva 100-klubb av den like osannolike portugisen Manoel de Oliveira som fyller jämt om ett drygt halvår och som presenterade en ny långfilm senast i fjol.

Han börjar bli lite skröplig den gode Gösta Werner. Men för bara några dagar sedan framträdde han i en stor intervju med Jeanette Gentele i Svenska Dagbladet och minnet var det sannerligen inget fel på.

Det är synd att hotellrabatten är avskaffad.

Gösta Werner är värd både den och vår 100-procentiga gratulation på denna stora dag!

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post