Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Åldrandets Kafkalika verklighet

Mats Holm
Toppdelad
Mats Holm om Franz Kafkas "Förvandlingen" och dagens äldreomsorg.
Åldrandets Kafkalika verklighet
Frans Kafka.BILD: Scanpix

Häromveckan kom Frans Kafkas novell "Förvandlingen" ut som ljudbok (Bakhåll) i uppläsning av Harald Leander. Också när man lyssnar på denna märkliga berättelse blir man redan i första meningen absorberad: ”När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt.”

Förutom att lägga grund för handlingen etablerar inledningsmeningen en stämning som genomsyrar historien, en livshållning som kan formuleras som att människans lott är att med kärv saklighet registrera tillvarons absurditet och göra så gott hon kan.

Annons:

"Förvandlingen" bör snarare än som en idénovell läsas, eller lyssnas på, som en utforskning av detta tillstånd. Intrigen är underordnad atmosfären, men det händer saker hela tiden.

Detaljerna redovisas konkret och ampert. Gregor Samsas rygg är hård som pansar. Den bruna magen välvd och bågformad med ränder på. Täcket är halvt neddraget. De många ynkliga benen flimrar hjälplöst framför ögonen. ”Vad har hänt med mig?”, tänker Gregor Samsa. Allt är besynnerligt men egentligen helt vanligt. För när allt kommer omkring: den ena iakttagelsen är inte märkligare än den andra.

I rummet finns de fyra väggarna och på bordet en samling tygprover och en bild Gregor Samsa klippt ur en illustrerad tidskrift, föreställande en dam i pälsmössa och utanför smattrar regnet mot fönsterblecket, men Greger Samsa, som är övertygad om att han bara drömmer, kan inte somna om. Kroppen vill inte vända sig, och han blir irriterad, men inte på att blivit insekt, utan på  sitt yrkesval. Vad är det för jobb att vara handelresande? Ständiga resor, dag ut och dag in med dålig mat på oregelbundna tider, med umgänge med ständigt nya människor varje dag, aldrig riktigt hjärtligt. Åt helvete med alltihop!

Passagen har tolkats som en nyckel till berättelsen och ett bevis på att det underliggande budskapet är skildringen av människans alienation i det kapitalistiska samhället.

När jag själv häromdagen tog med mig talboken i bilen på väg upp till en begravning hade jag lämnat stan en bra bit bakom mig när Gregors far till slut tappade tålamodet med sin förvandlade son och började jaga honom genom att kasta äpplen.

Ett av dessa träffade ryggen och trängde igenom skalet, in i kroppen, och närapå invalidiserade Gregor. Familjens omsorger om sin förvandlade son avtog och han fick ligga ensam. Ingen orkade med att ge honom mat. När han visade sig kände man äckel. "Han måste bort!", skrek till slut den tidigare så omtänksamma systern. Såret i ryggen var det ingen som hade tvättat på flera veckor. Hans tunna ben bar knappt längre. Det ruttna äpplet i ryggen och de inflammerade delarna runt omkring var snart täckta av damm.

Berättelsen var färdig innan jag var framme och jag slog över till radion, där man i det dagliga nyhetsmagasinet diskuterade äldrevården.

Var det fel på de privata vårdbolagen, eller bara på upphandlingsmodellerna? löd frågan.

Debatten följde de ideologiska ståndpunkterna.

När jag reste tillbaka efter begravningen av en nära anhörig slog det mig att "Förvandlingen" också var en berättelse om att bli gammal, att det är så det känns, ett sakligt och vemodigt uppvaknande till nya, tämligen hopplösa förutsättningar, på arbetsmarknaden eller i livet.

Åldrandet som livets bistra kulmen, de fåfänga försöken att  på sprattlande insektsben och med en röst som ingen längre orkar lyssna till bevara värdigheten i en värld som slutat vilja veta av en. 

Gregor jagades in på sitt rum för att ensam dö i smärtorna av såren ingen brydde sig om att vårda, men tänkte på sin familj med ömhet och kärlek innan han drog sitt sista andetag.

Ett dammigt äppelskrutt i ryggen i Kafkas klara novell, en vägd kissblöja i den Kafkalika verkligheten.

Tanken på novellen förvandlade frågan om privat eller offentlig äldrevård till en banalitet, väckte ingen ilska, bara melankoli, och det kändes mycket bra.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post