Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Vemodets fredag

Vemodets fredag

Kortedala är Göteborgs äldsta förort. Innesluten i en folkhemsdröm byggdes stadsdelen upp i början av 50-talet. Förvisso i betong men med blandad bebyggelse, punkthus, höghus och ett torg. Det var innan rekordårens miljonprogram med sina arkitektoniska genvägar.

Det är ingen slump att Göteborgs egen Starke man, Göran Johansson, har bott hela sitt vuxna liv i Kortedala. Nära till SKF där han en gång var klubbordförande och med spårvagnslinje 7 kom han snabbt till Gustaf Adolfs Torg och maktens centrum. För folkhemsnostalgikerna erbjuder Kortedala till och med ett litet museum i form av en lägenhet i originalskick från 1953 på Aprilgatan. Torget är det självklara navet för stadsdelen. Där finns förstås en stor samlingslokal, ett bibliotek, en mataffär – när det byggdes hette den Konsum men i det nya Sverige Hemköp – och några servicebutiker och fruktaffärer. Mitt på torget finns en fontän, även arbetarklassen skulle ha det vackert!

Annons:

En söndag för några veckor sedan gick den 61-årige Carl-Eric och handlade, han band sin hund Barney utanför mataffären. När han kom ut upptäckte han att ett gäng tonårspojkar retade hunden. Han sa till dem och resultatet blev att de, inför ögonen på torgets alla besökare, angrep Carl-Eric. Han slogs och knuffades ner i den torrlagda fontänen, sparkades och misshandlades. Carl-Eric ligger sedan dess på Sahlgrenska sjukhuset i koma med svåra hjärnskador och sex bänkar står tomma i den näraliggande högstadieskolan. Fyra pojkar sitter häktade och kommer att åtalas, de två yngsta, bara 14 år, är överlämnade till de sociala myndigheterna.

I veckan blev denna tragedi på Kortedala torg en symbol. Promillepartiet nationaldemokraterna, de där högerextremisterna som inte tycker att Jimmie Åkeson och de andra är tillräckligt hatiska, kallade till nationell samling mot mångkulturen. Pojkarna hade nämligen invandrarbakgrund. Ett annat promilleparti, rättvisepartiet socialisterna, proklamerade motdemonstration enligt devisen ”inga nazister på våra gator”.

Därför står jag denna isande långfredag på Kortedala torg och ser hatet gröpa ur folkhemsdrömmen.

Genom talkörernas skrän hör jag inom mig Carl-Erics vän Peter i en intervju i lokalradion.

”Detta är en skymf mot Kalle. Det var förstås droger och inte hudfärg som fick de där grabbarna att göra vad de gjorde!”

Jag tänker på att den växande barnfattigdomen är kriminalitetens bördigaste jord och på att de där nationaldemokraterna fullständigt förtränger att den ende som försökte ingripa vid denna vidriga misshandel var en man från Somalia.

Invandrare är något överrepresenterade i både fattigdoms- och brottstatistiken.

Men det är de också när det gäller civilkurage.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post