Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kristian Lundberg: Daniel Sjölin

Kristian Lundberg: Daniel Sjölin
Daniel SjölinBILD: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Daniel Sjölin är författare och var under sju års tid också programledare för litteraturprogrammet ”Babel”, som nådde viss framgång med sin avspända och samtidigt engagerande ton. En paradoxal konsekvens av ett sådant förhållningsätt till omvärlden och litteraturen blir att man till slut inte tar någonting på allvar, allt förvandlas till en ironisk knorr – så, när Daniel Sjölin talar om hur han som barn hatade både människor och böcker så kan jag inte låta bli att sucka. Jaha. Det blir så. Jaha. Och så inleder han så klart sitt sommarprogram med en referens till Carola och mosbricka och så kör han sin monolog om kändisar, där man kan förstå att också Sjölin har erfarit dess baksidor. ”Vi lever helt enkelt under ansiktenas tyranni!” Verkligen? Är det inte också ett val? Självklart.

Daniel Sjölin är synnerligen begåvad. Han kan verkligen skriva. Det är en sann njutning att följa med i hans vindlingar, men själva innehållet? Problemet är att det han talar om blir så ointressant eftersom det aldrig blir större än Daniel Sjölin – och är det inte ett tidens tecken att han som författare talar ut om hur han hatar litteratur? Kulturrelativismen är en sjukdom som får oss att förlora perspektiv. Han talar om sin dubbla position, som Daniel Sjölin eller ”Gubbstrutten”, och driver med sig själv och sin smak, sin stil, sitt förhållningssätt till omvärlden – men så skönt det hade varit att en enda gång få lyssna på det hårda, oförsonliga allvaret, något som är på liv och död? Tänk om Daniel Sjölin en enda gång kunde glömma vem han är och använda sin begåvning till att stiga ut i det stora allvaret, det stora mörkret? Ansatserna finns, inte minst när han talar om hur han själv kom att glida in i Ny Demokratis grumliga tankevärld. Men. Detta kommer kanske som en chock: ibland är världen större än det egna jaget.

Annons:

Lyssna på programmet:

Lyssna: Daniel Sjölin

I morgon:

Diana Holmberg om

Gudrun Sjödén

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur
Relaterat
Sommarpratarna 2012

Sommarpratarna 2012

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post