Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Johan Malmberg om Ison Glasgows "Sommar"

Kultur
Toppdelad

"I Sverige möter chocken: "Alla är vita!". Möter gör också rastafari-pappan som inte riktigt är den prins mamman väl hoppats på. Hon misshandlas, Ison lever i ständig rädsla".

Johan Malmberg om Ison Glasgows "Sommar"
Ison Glasgow.BILD: Sveriges Radio Sveriges Radio foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Det finns barndomsskildringar och det finns barndomsskildringar. I "Sommar" trodde jag vi hört dem alla, de har utspelat sig i främmande länder och bland röda knutar och bland busiga syskon och bullbakande mammor. Men Ison Glasgows från barnfattigdomens Sverige är inte en historia bland andra.

Han inleder med Bobby Womacks ghettoskildring "Across 110th Street" som utspelar sig i Harlem. Ison Glasgow växte upp inte långt därifrån, i Queens eller i den del han kallar Jamaican Queens. Sex år gammal säger mamman att de ska resa till Stockholm för att hälsa på Isons pappa. Han sörjer bästisen Jean, inser inte riktigt varför mamman vill lämna områdets slumkvartar och crackepidemin som dödar hennes vänner.

Annons:

I Sverige möter chocken: "Alla är vita!". Möter gör också rastafari-pappan som inte riktigt är den prins mamman väl hoppats på. Hon misshandlas, Ison lever i ständig rädsla. När pappan flyttar hem till Barbados är det en lättnad – men det hårda livet fortsätter. För Ison och mamman väntar år av hemlöshet och hungriga magar och ovisshet. Han ljudlägger med Aloe Blachs "I need a dollar" (ledmotiv till sorgligt undanskuffade serien "How to make it in America", för övrigt). Mamman sätter upp en show på en teater och de sover där i smyg, han hamnar i en skola där han hittar lite trygghet. Till slut övertalar han henne att gå till socialen och de får hjälp. "En egen lägenhet! Ett mål mat! Jag var tio år och inte längre hemlös."

Och Ison lägger på Curtis Mayfield "Move on up".

Och jag vet inte med er, men själv har jag svårt att hålla tillbaka tårarna när så hans mer än förståeligt ömmande moderskärlek mynnar ut i 2Pacs "Dear Mama". Det är gripande vackert som "Sommar" kan vara i sina allra bästa stunder, som denna.

Sen träffar Ison Fille, de blir Ison&Fille och ett stycke svensk hiphophistoria. Men det är faktiskt en annan historia.

Här kan du lyssna på programmet:

Lyssna: Ison Glasgow

I morgon: Åsa Sandell om Lotta Schelin

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur
Relaterat
Sommarpratarna 2012

Sommarpratarna 2012

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post