Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Åsa Sandell om Lotta Schelins "Sommar"

Åsa Sandell om Lotta Schelins "Sommar"
Lotta Schelin.BILD: NIKLAS LARSSON / SCANPIX Foto: Niklas Larsson/Scanpix

För bara någon vecka sedan följde jag hängivet Lotta Schelins framfart på Londons olympiska fotbollsplaner. Schelin – som jämförts med Zlatan – är landslagsstjärna och har tagit fyra ligaguld med franska Lyon. Respekt.

Jag både hoppas och förväntar mig att hon ska inleda sitt "Sommar" med en skarp bild, en ljuv känsla eller kanske en rolig anekdot från OS. Att hon ska börja här och nu. Men nej, OS-besvikelsen (de förlorade i kvartsfinalen) dröjer till slutminuten och väcker inga starka känslor eller minnen hos mig som lyssnar.

Annons:

I stället gör Lotta Schelin som alltför många sommarpratare gjort före henne: börjar i barndomen. Inledningsbilden är förvisso rar. Som sexåring grät hon bittra tårar och förklarade för pappa att hon tyckte det var så förtvivlat svårt att välja: Skulle hon bli sångerska eller fotbollsproffs?

Tonen i Schelins sommarprat är kronologiskt redovisande och ekar ängslig skoluppsats. Jag önskar att någon – producenten? – hade ingjutit mera mod i Lotta Schelin och slipat fram andra sidor, viktigare scener, mer konkretion.

Det är bara när hon pratar om franska journalisters unkna inställning till damfotboll (”hur hinner ni måla och fixa naglarna?”) som det hettar till och man anar ett temperament bakom rösten.

Lotta Schelins dåliga morgonhumör, omvittnade slarvighet och tidsoptimism väcker säkert ömhet och skratt hos nära och kära men är inte särskilt intressant för oss andra.

Det är så synd på så rara ärtor. När Lotta Schelin fick Diamantbollen år 2006 var juryns motivering ”en sällsynt kombination av artisteri, effektivitet och utstrålning”. Jag önskar att hon hade visat upp lite mer av de egenskaperna också i etern.

Lyssna på programmet här:

Lyssna: Lotta Schelin

I morgon: Ann Lingebrandt om Amanda Svensson

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur
  • Åsa Sandell
Relaterat
Sommarpratarna 2012

Sommarpratarna 2012

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Kultur
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post