Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Begåvat Dorsin!

Kultur
Toppdelad

Gunnar Bergdahl om Henrik Dorsins sommarprogram.

Begåvat Dorsin!
Henrik Dorsin.BILD: Foto: Karolina Jonason/SVT

Så är årets säsong av Sommar över. Det slutade med en lekfull Henrik Dorsin som tog med sig gänget från komediserien Grotesco och körde sina 90 minuter live med musik och allt.

För alla som älskade gruppens geniala Cornelis-imitationer och pricksäkra tidskommentarer blev det ett kärt återhörande.

Annons:

Henrik Dorsin är en säregen komisk begåvning. Som ger hjärta åt den ironiska generationen och som låter sitt Sommar i sin unika form bli en svävande kuplett om Solsidans empati för rätten att vara eljest. Trots att man växer upp i Lidingös enda höghus.

Om programutformningen minst sagt var originell får man trots allt konstatera att innehållet följde sitt upptrampade kronologiska spår. Uppväxtens morföräldrar från fattiga Småland som gjorde resan till nybyggda Vällingby, farföräldrar flyktingar från krigets Polen, kärleksfulla och förstående föräldrar, folkhemmets fritidsgårdar med fantastiska fritidsledare och estetiska ämnen och möjligheter i skolan. Kultursatsningar på ungdomar är vägen för att, som Dorsin uttryckte saken, bli den man faktiskt kan vara. ”Sug på den Jan Björklund!”

I Dorsins fall med humor som överlevnadsstrategi och morfars skivsamling som musikalisk källflöde.

Så får vi höra en rad sånger om kaffe i blommig servis med insprängd dragspelsmusik som ackompanjerar tanken att en strimma av Jantelagen kan skapa empati.

Inte sedan Hasse & Tage har det funnits en svensk komiker som med samma fyndighet och lätta hand kan blanda allvarets beska i komikens brygd. Oavsett om det nu handlar om att hylla tanten eller Lidingös vidsynta punkare som lät kvarterets udda fågel vara med. Han som ”tog debatten” i småskolan och gav den lillgamle farbrorn ett finnigt ansikte.

Nu frågar han sjungande om man får skämta om vad som helst. Om Estonia eller Prins Daniel eller tsunamin och berättar historien om polisanmälningen efter framträdandet på allsången på Skansen för den geniala ”Det är bögarnas fel” som därför här får en reviderade version: Det är nu krögarnas fel att det är krig i Afghanistan!

Henrik Dorsins Sommar tillhör säsongens mest minnesvärda. Tyvärr är det ett undantag. Programserien är en knivskarp spegling av den tid som är vår.

Jag roade mig med att titta på vad SR-minnen dagligen erbjudit parallellt till årets sommarpratare där entreprenörer, idrottsstjärnor och företagsledare utgjort stommen.

Medan Dorsin sannolikt kommer att kunna ta plats bland sommarprogrammen värda att minnas tillsammans med Tage Danielssons, Erland Josephsons, Margareta Strömstedts, Kristina Lugns, Marie-Louise Ekmans och alla de andras kan man undra vem som vill påminnas om Emma Wiklunds ohöljda självreklam (var Granskningsnämnden redan på semester?) eller självgoda företagsentreprenörer som Petter Stordalen, Christina Lampe-Önnerud eller Gunvor Sjödén.

Dorsin påpekade att den gamle journalisten Torsten Ehrenmark 1983 använde ordet ”jag” 169 gånger under ett helt program. Då gick han själv från 243 gånger till 244 efter 50 minuter av ett årets bästa Sommarprogram.

Lyssna på programmet här:

Lyssna: Henrik Dorsin

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur
Relaterat
Sommarpratarna 2012

Sommarpratarna 2012

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post