Kultur-Sörens sista blogg

Dela denna artikel

31 oktober, 2014 klockan 11:29

701_m

Tångsnällan tillhör liksom sjöhästarna familjen kantnålsfiskar. Honan uppvaktar hanen och lägger under lekakten äggen i en hudficka på hanens svans. Hanen leker med flera honor och kan till slut i svansen bära upp till hundra ägg som han också överför näring till. Ungarna stannar efter kläckning några dygn i den trygga hudfickan innan de ger sig ut i de farliga svenska vattnen, där den som söker kanske kan finna dem.

Nationalnyckeln, som i bokform presenterat allt levande liv i Sverige, berättar om Tångsnällan, som lever i kustnära tång, kan bli tre år gammal och upp till 35 centimeter lång. Som prenumerant på bokverket får jag med posten en fin liten frukostbricka med bilder av tångsnällan.

Med posten kommer samma dag ett 350-sidigt häfte från tyska tidskriften Novo Argumente på temat Paternalismus, Antisemitismus, Drogenpolitik, Staat, Tierrechte.

Som Kultur-Sören skulle jag vilja skriva en blogg om tångsnällan och en annan om paternalismen. Men det gör jag inte. Inte heller skriver jag något om att Sverige så glädjande gått i spetsen med att erkänna Palestina eller om det korkade i att Helsingborgs stad bränner allt vad Dunkers fonder har för decennier framåt på en fotbollsläktare. Nej, med den här bloggen säger Kultur-Sören tack och hej till läsare.

Det har blivit sex års bloggande, med nästan 2 000 inlägg och 11 000 kommentarer. För mig har det varit upplivande, ofta ett sätt att hålla vreden men också glädjen levande. Långa perioder har Kultur-Sören varit en av HD:s mest lästa bloggar.

Det var Gunnar Bergdahl som inspirerade mig till bloggen och hittade på namnet. När han lämnat sitt oavhängiga och kreativa kulturchefskap lägger Kultur-Sören ner pennan. Av egen fri vilja.

Allt har sin tid.

Därför: Tack och hej, både till sympatisörer och alla ni med antipatier.

Sören Sommelius, alias Kultur-Sören

Ny mejladress: soren@sommelius.com