Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Att fylla tomrummet

boken
Toppdelad
Nana Håkansson läser Elin Grelssons debutroman "Du hasar av trygghet" och önskar att hon hade skrivit den själv.

Jag har alltid tyckt att Elin Grelsson är en duktig skribent. Jag har läst henne som självutlämnande bloggare, som feministisk krönikör i Aftonbladet och som kulturskribent i Göteborgsposten. Alltid med välskrivna och smarta texter; vad Elin Grelsson än har skrivit har jag nickat igenkännande, men just därför har jag också ofta tyckt att det inte varit särskilt spännande eller överraskande.

Men i debutromanen Du hasar av trygghet möter jag en ny Elin Grelsson som skriver med en röst jag inte har stött på i tidigare texter. Jag nickar fortfarande igenkännande, men det är med finess och ett eget språk som Elin Grelsson beskriver livskrisande Sara och hennes förehavanden.

Annons:

Sara lever ett tråkigt liv i gränslandet mellan ungdom och medelålder. Hon har ett meningslöst jobb med kollegor som hon hatar, en störig pojkvän som hon inte längre kan kommunicera med, få vänner och en händelselös fritid. Men framför allt har Sara ångest. Ångest som hon bedövar genom att alltid dricka några glas för mycket, fylla sin mun till brädden med lakritsgrodor och söta remmar och genom att knulla med främlingar utan att känna något annat än tomhet.

Det är just ångesten och tomheten som Elin Grelsson så skickligt sätter ord på. Målande beskriver hon hur Sara lägger sig i fosterställning utanför Coop efter att ha fått en ångestattack när hon köper mjölk, hur hon sover bort helger för att slippa att vara vaken och hur hon är uppe på nätterna och desperat försöker hitta sig själv i lådor med gamla kvitton, skolkompendier och brev från gamla brevvänner vars brev har slutat komma.

I en parallell berättelse får vi träffa det ensamma barnet Sara som hellre går för sig själv än att leka häst med de andra tjejerna i klassen, som har kroppskomplex, föräldrar som har slutat prata med varandra, en lillebror som hon inbillar sig att någon kommer att döda samt ett åtråvärt Barbiehus där plastdockan och hennes muskulöse pojkvän ägnar sig åt traditionella könsroller.

På bokomslaget beskrivs ”Du hasar av trygghet” som en feministisk samtidsroman. Jag vet inte riktigt vad det betyder och undrar om en roman automatiskt blir feministisk bara för att dess författare är det.

I vilket fall som helst är ”Du hasar av trygghet” en roman som träffsäkert beskriver en nutid där det finns bestämda normer om hur man som man, kvinna och människa ska leva, göra och vara.

Och, det är klyschigt, men jag skriver det ändå – det är en riktigt stark debut.

Elin Grelsson har gått från att vara en krönikör som skriver saker som jag redan har tänkt till att vara en författare till en bok som jag önskar att jag själv hade skrivit.

Du hasar av trygghet

Elin Grelsson

Modernista

Utkommer i dag

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Boken
  • Kultur
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post