Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Älska din nästa

boken
Toppdelad
Jenny Maria Nilsson om Sören Kierkegaards "Kärlekens gärningar ".
Älska din nästa

Prerafaeliten John Everett Millais målade den unga sköna Ophelia när hon fallit i vattnet och hennes luftfyllda kläder tillfälligtvis håller henne uppe medan hon sjungande driver mot döden.

Under mina tonår presenterade en vän en teori om att unga kvinnor besatta av den målningen var sämsta sortens material för en flickvän.

Annons:

Den manliga motsvarigheten, den sämsta sortens pojkvänsmaterial, menade hon var unga män med stort intresse för Fruktan och bävan – Sören Kierkegaards filosofiska verk, som skulle bli viktigt för existentialismen.

Jag menade att riskerna för relationsproblem var större om man gav sig i lag med Kierkegaardälskaren än Ophelia-diton för Kierkegaard var erkänt dåligt pojkvänsmaterial själv.

Han bröt upp förlovningen med Regine Olsen trots att han älskade henne: ”Gift dig, du kommer ångra det; gift dig inte, du kommer ångra också det; gift dig eller gift dig inte, du kommer ångra bådadera; antingen du gifter dig eller inte gifter dig ångrar du bådadera.” skrev han i skriftsamlingen "Antingen eller".

"Kärlekens gärningar" handlar inte om kärlek i diverse relationer utan om den kristliga kärleken till nästan.

”Kärleken är lagens uppfyllelse” är både Paulus och Kierkegaards svar på frågan om vad kärlek är, och då menar de inte människornas lag utan den som är given av gud.

Kierkegaard beskriver ett moraliskt system som han hämtat ur guds kärlek, så som han tolkar den. Men även om Kierkegaard var djupt troende så var han en hård religionskritiker och gick ur statskyrkan. Han avskydde religiös formalitet:

”Prästen – denna i långa kläder insvepta definition av nonsens”, sa Kierkegaard, och vid hans begravning, som kom hastigt sedan han dött vid endast 42 års ålder, ställde hans brorson till en scen i samband med gravsättningen eftersom han menade att den högkyrkliga ceremonin kränkte filosofens minne.

Boken är en Grand Tour i gudomlig kärlek och här finns några utmärkta filosofiska resonemang.

Kärleken är för oss dold och vi känner igen den på dess frukter. Ord är inget, handling endast något om den utförs av en person förankrad i kärleken, för då uppstår en särskild kvalitet i personens göranden, och detta märks. Att älska din nästa är en plikt, något gud kräver av dig och som du ska kräva av dig själv.

I plikten finns befrielsen: ”Det är som i naturens förhållande där tyngden tillika är lättheten”.

Ett av kapitlen heter ”Kärleken söker inte sitt eget”, ett citat från första Korintierbrevet. Du ska sträva efter att leva ditt liv på ett självuppoffrande vis och dessa dygder stiger ur kärleken till nästan, menar Kierkegaard.

Lars Vilks får inte längre föreläsningsuppdrag därför att hotbilden mot honom från religiösa håll är för stor.

I Malmö måste personer vars religion syns i deras klädedräkt räkna med att bli trakasserade och Petter Zachrisson, kristen skribent på nättidningen Seglora, likställer den sekulära organisationen Humanisterna med en xenofobisk ideologi.

Bakom dessa konflikter finns religiösa personer med preferenser för att reglera andras beteende. Kierkegaards kristendom är motsatsen till det och därför är det utmärkt att nyöversättningen kommer just nu.

I "Kärlekens gärningar" vänder den troende det kritiska ögat mot sig själv. Plikt betyder för Kierkegaard ansvar och samvete och allt är mellan dig och gud.

Ansvaret för nästan gör oss till individer, förklarar Ingmar Simonsson, präst och Kierkegaardkännare i sitt välskrivna och intressanta efterord. Han menar att ”det personliga ansvaret kan ses som moralens hopp.”

Precis som en annan prästson, Nietzsche, har Kierkegaards text litterära kvaliteter.

Kierkegaard var filosof, en yrkesgrupp vars specialitet är att belysa frågor från alla håll så att skuggorna ska försvinna, och han skriver som den artonhundratalsförfattare han är, omständligt och ordrikt, som om folk inte har något annat att göra än att läsa.

Alltså utmärkt för oss splittrade nutidsmänniskor, och jag gissar att min egen IQ höjts med cirka fem poäng under läsningen.

Kärlekens gärningar

Sören Kierkegaard

Nimrod

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Boken
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post