Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Oz emellan & hela världen

boken
Toppdelad
"I allt som Oz berättar finns det som vi i brist på annat kan kalla människovärde". Stig Hansen har läst.
Amoz Oz.
Amoz Oz.
Amoz Oz.

Vad kan han egentligen säga till henne?

Änklingen Nahum Asherov undrar för sig själv, nu när han står framför sitt enda barn, dottern Edna. Sonen Yishai har dödats i en vedergällningssituation, som det heter. Och livet ska gå vidare?

Annons:

Hur ska det gå till? Det undrar Amos Oz när han ger oss några porträtt Vänner emellan från en kibbutz.

Jag hamnar i dessa omgivningar efter att ha just läst ut Richard Fords ”Kanada” (Brombergs), om två tonårsbarn som blir av sina föräldrar och nu ska skapa sina egna liv: Föräldrarnas kriminalitet, barnens plats på jorden, minnen som aldrig går att lämna; det är en mästerlig ton om frågor som måste ältas fastän det inte finns några svar och Fords berättelse är det största jag fått i mig i år.

Också Oz vet hur man fångar den där tonen som säger: Du ser några framför dig, du vet hur allt ser ut – men du måste också tänka ett steg till, du måste också kunna lyssna, som när Yotam säger: ”Du borde inte ha pratat med dem, mamma. Det var dumt att du gjorde det.”

Dumt. Borde inte.

Eller som när Martin säger: ”Och jag då? Färdig att skrotas?”

Jag. Skrotas.

I allt som Oz berättar finns det som vi i brist på annat kan kalla människovärde. Det är fred, försoning, frihet, hur man lever ihop även när historien skuggar samtiden.

Det finns ett stort lugn också i det mest omskakande. Nästan allt byggs upp med en enkel presentation av dem som vi ska få se. Sedan följer vi med till läkaren/nattvakten/sekreteraren/förskolläraren.

Det är alltid vardag och någon typ av fråga, som ”Jag frågar mig ofta vad vi gjorde” och efter det ligger den frågan kvar och skaver, och så går vi vidare om vi nu orkar gå vidare.

Till slut sitter någon vid brunnen helt stilla med huvudet tomt på tankar. En annan längtar efter att säga några ord på esperanto. Någon lyssnar på nyheterna.

Och jag, jag upptäcker att de här så skimrande berättade ödena bosätter sig i mig. De ser först inte mycket ut för världen, men de är världen.

Vänner emellan

Amos Oz

Översättning: Rose-Marie Nielsen

Wahlström & Widstrand

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Boken
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post