Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tideland

Tideland

Södern är amerikanernas eget litterära mörkrets hjärta. I romaner av William Faulkner, Tennessee Williams och pseudonymen J T LeRoy, och filmer som John Boormans ”Den sista färden”, pågår groteska, fantastiska saker bortom all ära och redlighet. Det är i detta universum vi möter tioåriga Jeliza-Rose och hennes heroinmissbrukande rock’n’roll-pappa Noah. Jeliza-Rose enda kompisar är några uttrycksfulla barbiedockshuvuden, tills hon möter den beslöjade grannkvinnan Dell och hennes bror Dickens. Underliga händelser tar sin början. Regissören Terry Gilliam tar Hitchcocks ”Psycho”, Pippi Långstrump och ”Alice i underlandet” till söderns gula fält. Hans sprudlande visuella fantasi är som gjord för romanen av Mitch Cullin som filmen bygger på. ”Tideland” är en egenartat vacker, surrealistisk film med briljant skådespeleri, inte minst av Jodelle Ferland i rollen som Jeliza-Rose.

Annons:
Tideland, Betyg: 4

Direkt på dvd.

Drama, 2006.

Regi: Terry Gilliam.

I rollistan: Jodelle Ferland, Jeff Bridges.

Bonus: Intervjuer, bakomfilm, kommentatorsspår mm.

(Pan Vision)

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Film
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post