Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Utanför kärleken

DVD
Toppdelad
Daniel Espinosa följer upp lovande debuten "Babylonsjukan" med ett invandrardrama från den danska förorten.
Utanför kärleken
David Dencik och Louise Hart i "Utanför kärleken".

Det handlar om Schmuli (Dencik) som bor med sin femårige son Taylor (Ottensten) i föräldrahemmet sen hans fru dött i leukemi och han själv knäar mentalt under bördan. Hans judiska familj sluter sig mot samhället, en brorsa går med i extremistiska Jewish Defense League och slåss mot muslimerna i området.

Saker och ting ställs på sin spets när Schmuli förälskar sig i pakistanska Amina (Hart).

Annons:

Ja, det är ett upplägg som hämtat från romantiserade ungdomsfilmer, väldigt svartvitt och explicit. I sämre regihänder hade mycket av stoffet faktiskt varit ganska outhärdligt pedagogiskt i sitt upplägg.

Men Espinosa tar sig an manuset, skrivet av Daniel Dencik, med lätt hand. Skildrar personerna hudlöst nära, med realistisk dialog och förlitar sig inte minst till David Denciks förmåga i huvudrollen, och han är inget mindre än briljant. Till skillnad från i Danmark är det sällsynt med så streetsmart skådespeleri i svensk film. Sen briljerar Espinosa själv på de ställen där han tillåter sig det, korsklippningen mellan en familjemedlems döda kropp och de båda älskande över religionsgränserna, är ett rörande manifest mot religiösa dogmer. Och så lyckas faktiskt "Utanför kärleken" till slut både visa upp klichéerna och krångla sig förbi dem, det är skicklig regi.

Utanför kärleken, betyg: 4

DIREKT PÅ DVD

DRAMA, 2007 Regi: Daniel Espinosa I rollistan: David Dencik, Louise Hart, Nicolas Bro, Jacob Ottensten Längd: 1 tim, 43 min (Warner)

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Film
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post