Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Det är de små detaljerna som gör det

BIO
Toppdelad
Malin Krutmeijer gillar knattefilmen "Vem är var?"
"Vem är var" visar respekt för barnen.
"Vem är var" visar respekt för barnen.

Precis som det första blocket ”Vem”-filmer från förra året, bygger ”Vem är var?” på Stina Wirséns böcker för små barn, alltså i dagisåldern snarare än skolåldern.

De underbara, omisskännligt tecknade figurerna Nallen, Katten, Fågeln, Nassegrisen och Kaninen är barnens ställföreträdare i åtta korta filmer.

Annons:

Det är Kaninen som ska sova över hos Nallen, och först har jättekul men sedan längtar hem för mycket och måste hämtas av mamma mitt i natten.

Det är Nallen som först är ensam fast hon vill leka med någon, och sedan upptäcker att det är kul att vara ensam när man vill det själv. Här finns ett drama med en blindtarmsinflammation, och ett om svartsjuka i sandlådan.

Wirsén och regissören Jessica Laurén har fingertoppskänsla för saker som bekymrar små barn – och de tar det på allvar. Samtidigt är filmerna väldigt roliga: figurernas mimik, kroppsspråk och språklösa röster är så levande och pricksäkra, och igenkänningen är stark.

Allt går förstås bra, ledsagat av Gunnar Bolins trygga berättarröst. Det här är verkligen barnvänlig barnfilm, i ordets rikaste bemärkelse.

I små detaljer om familjeförhållanden, känslor och upplevelser berättas så mycket, att man som vuxen knappt kan tro att det bara är en halvtimme som gått från den första filmen till den sista.

Vem är var?

Regi: Jessica Laurén

Berättarröst: Gunnar Bolin

Längd: 30 min.

Röda Kvarn, Helsingborg

Betyg: 4

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Film
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post