Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Uselt och meningslöst

BIO
Toppdelad
Mats Kolmisoppi hittar inget förmildrande i usla komedin "I Don´t Know How She Does It".
Kate (Sarah Jessica Parker) får ett...
Kate (Sarah Jessica Parker) flänger...

Hon heter Kate. Hon har det jobbigt. Inte för att hon har en framgångsrik karriär i finansvärlden. Inte för att hon har vackra och relativt glada barn eller en lugn och trygg make. Problemen är större än så.

Det finns nämligen något som heter livspussel, som är omöjligt att få ihop. Särskilt när man, som i "I Don’t Know How She Does It" dessutom måste jonglera. Se till att bitarna är i rörelse. Kasta dem högt upp i luften. Det funkar ett tag. Men så ska man ju lägga det där pusslet också…

Annons:

Hade filmen tagit ojämlikheten mellan könen på allvar kunde den ha varit mer kritisk mot uppdelningen i hemmet hos makarna Kate (Sarah Jessica Parker) och Richard (Greg Kinnear).

Här finns tyvärr inget annat än en vag antydan om att han kanske borde ta på sig lite mer. Något som i scen efter scen motsägs av att han tålmodigt hanterar vardagen medan hon på sina tjänsteresor lider av att dygnet inte har fler timmar. Hon bakar till exempel inte. Och eftersom hon är trött efter arbetet har hon allt för sällan sex med honom.

Det är klart att det är svårt att kombinera familj och karriär. Men den här filmen handlar inte om det. Den handlar istället om rik och extremt lyckad amerikansk medelklass som försöker få ihop karriärism och social status med familjeliv. Den utspelar sig i en värld där andra klasser inte existerar och där finansinstitutet Kate arbetar för utvecklar produkter med altruistiska syften.

Det är ett försök till lättsam eskapism, där gestalterna är tydligt karikerade för att roliga krockar mellan könen ska uppstå, visst.

Men för att ett sådant upplägg ska funka behövs ett minimum av igenkänning hos publiken. Har man inte ett par årslöner på banken, och/eller en beredvillig nanny till hands är det riktigt svårt att fatta grejen.

Inte roligt. Inte berörande. Bara platt och tråkigt.

I Don’t Know How She Does It

Regi: Douglas McGrath

I rollistan: Sarah Jessica Parker, Greg Kinnear, Pierce Brosnan, Christina Hendricks.

Längd: 1 tim, 29 min.

Saga, Höganäs

Betyg: 1

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Film
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post