Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Matinémässigt i "John Carter"

BIO
Toppdelad
Mattias Dahlström om sciencefictionäventyret "John Carter".
Taylor Kitsch i rollen som John Carter.
Taylor Kitsch i rollen som John Carter.

Som manusförfattare och/eller regissör ligger Andrew Stanton bakom några av de allra mest hjärtevärmande och fina filmerna på animationsbolaget Pixars närmast oklanderliga meritlista.

Stanton har på ett eller annat sätt varit inblandad i ”Wall-E”, ”Ett småkryps liv”, ”Hitta Nemo”, ”Monsters Inc.” och ”Toy Story”-trilogin.

Annons:

Att ta klivet från animerad film för barn i alla åldrar till äventyrsspektakel med riktiga skådespelare borde kanske inte vara ett så stort steg när man som Stanton redan visat att man kan behärskar det mesta inom filmskapande.

Men precis som när Stantons Pixar-kollega Brad Bird tog sig an ”Mission: Impossible – Ghost Protocol” häromsistens, så blir Stantons första försök att göra bred actionfilm för, nåja, vuxna betydligt ojämnare och rörigare än de animerade filmerna.

John Carter lever sitt liv som enstöring i artonhundratalets vilda västern, men upptäcker en portal som för honom till ett Mars bebott av två olika stammar som befinner sig i ett inbördeskrig som hotar att förstöra planeten.

Carters fysiska förutsättningar efter ett liv på jorden ger honom övernaturliga krafter på den nya planeten och han blir snart ett viktigt vapen i kampen.

Utgångspunkten för ”John Carter” – som bygger på ”Tarzan”-författaren Edgar Rice Burroughs böcker från tidigt 1900-tal – låter kanske en aning tillkrånglad.

Långa stunder blir också de omfattande rekapitulationerna av Mars omfattande historia uttröttande.

Men Stanton har mest använt den tillspetsade ramhandlingen för att försöka göra det slutgiltiga matinéäventyret: lite western, lite gladiatorfilm, lite piratfilm (luftstriderna mellan stammarnas rymdskepp är som hämtade ur någon gammal Errol Flynn-film) och väldigt mycket science fiction. Lite romantik (John Carter blir snart intresserad av prinsessan Dejah), lite humor (Stanton kan liksom inte låta bli att bara i förbifarten slänga in några förvånansvärt vassa skämt) och väldigt mycket action.

Som matiné är ”John Carter” inte alls tokig. Farten är hög, miljöerna tjusiga, tjuv- och rackarspelet i kulisserna ganska omfattande och underhållande.

Men det finns fortfarande en djup ironi i att karaktärerna i Stantons animerade filmer är så mycket mer tredimensionella, levande och engagerande, och deras problem och konflikter mer angelägna, än i ”John Carter”.

John Carter

Regi: Andrew Stanton

I rollistan: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Mark Strong.

Längd: 2 tim, 12 min.

Filmstaden, Helsingborg

Röda Kvarn, Ängelholm

Biohuset Maxim, Landskrona

Kulturhuset, Svalöv

Betyg: 3

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Film
  • Kultur
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post