Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Misshandelsmisstänkta ängelholmare släpptes på fri fot

Efter en timmes överläggning beslutade tingsrätten i Ängelholm att försätta de båda män som misstänkts för grovt hemfridsbrott och grov misshandel på fri fot.

Rättegången mot de båda ängelholmarna - en 23-åring och en 19-åring - avslutades i går efter två dagars huvudförhandling.

Åklagaren Anders Månsson yrkade på fängelse för båda männen. Två år för 23-åringen och ett år för 19-åringen.

Annons:

Åklagaren hävdade att de båda - tillsammans med andra icke identifierade män - den 12 januari bröt sig in hos en 22-åring och misshandlade denne och hans bror med olika tillhyggen.

- Man kan inte särskilja vem som gjort vad i gruppen, sade Anders Månsson. Därför ska det bedömas som om man handlat som en grupp i samförstånd med varandra.

De åtalade männen har båda medgett att de funnits på brottsplatsen, men hävdar att de inte medverkat i någon misshandel.

- Jag skulle gå hem till 26-åringen för att tala ut med honom, säger 23-åringen.

De båda hade tidigare varit i bråk på diskotek Kompis i Ängelholm och har dessutom en längre fejd bakom sig.

- När vi kom fram till lägenheten som jag trodde var 26-åringens gjorde jag en stor dumhet.

23-åringen - som tagit fel på lägenhet och hamnat framför 26-åringens lillebrors lägenhetsdörr - ringde på några gånger och slog sedan in dörren med en så kallad sandslägga. Slagen med släggan slog upp ett 40 gånger 50 centimeter stort hål genom ytterdörren.

- Det var dumt, men jag ville bara skrämma 26-åringen.

När lägenhetsinnehavaren och hans flickvän vaknade av slagen på dörren och som de uppfattade att någon använde en yxa för att bryta sig in flydde de ut på altanen i panik. Där möttes de av flera maskerade män som slog med tillhyggen.

- De var som aggressiva djur, vittnade den 22-årige lägenhetsinnehavaren. Jag trodde att vi skulle dö där.

Hans bror som bor i lägenheten bredvid kom ut på balkongen och undsatte brodern.

Bland annat slog han en stor kruka fylld med stenmjöl i huvudet på en av männen.

De har senare identifierat de båda åtalade som delaktiga i misshandeln.

- Min klient har erkänt vad han har gjort, sade 23-åringens advokat Lars Kruse. Han ska däremot inte behöva svara för andras handlingar. Åklagaren har inte kunnat styrka att han varit inne på någons altan, inte heller att han deltagit i någon misshandel.

Advokat Kruse gick hårt åt åklagarens vittnen och påminde flera gånger om att straffet för mened är hårt.

19-åringen hävdade att han visserligen varit inne på altanen, samt att han slagit två gånger mot den ene brodern med en sandslägga. Han sade sig inte ha varit maskerad och hävdade att han handlat i nödvärn då hans kompis vid tillfället hölls fast av den ene brodern.

Åklagaren saknade teknisk bevisning som kunde binda någon gärningsman till brottet.

- Vi väntar på en DNA-analys av en rånarluva som hittades på brottsplatsen, sade han. Den analysen är klar vecka åtta och kommer att kunna användas vid en eventuell hovrättsförhandling.

Polisen har dessutom tagit blodiga kläder i beslag från 23-åringen. DNA-analysen av dessa ska ge besked om det är hans eget blod eller någon av de båda brödernas.

Advokat Lars Kruse vill inte dra några stora växlar på tingsrättens beslut att släppa männen.

- Häktningsfrågan är i detta fallet inte knuten till ansvarsfrågan. Jag vill invänta domen.

Tingsrättens dom meddelas onsdagen den 26 februari.

Håkan Lindgren

hakan.lindgren@hd.se

Tel 0431-842 67

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post