Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gudstjänst från Ängelholm direkt i tv

Gudstjänst från Ängelholm direkt i tv
DIREKT I TV. Höjakören under ledning av Lars Hellberg är med i tv-gudstjänsten den 23 januari.BILD: BRITT-MARI OLSSON

. Varje söndag sedan många år tillbaka sänder Sveriges Television gudstjänster från olika håll i landet. Nu har turen kommit till Ängelholm. Den 23 januari klockan 10 direktsänds en familjegudstjänst med dop i Ängelholms kyrka och den 6 februari är det dags för S:t Mikaels kyrka, fast då i en bandad version. I veckan var producenten Marie Finnsson och hennes medarbetare från SVT i Malmö på plats för repetitioner.

— Jag ska försöka täcka Skåne, Småland och Blekinge. Vår budget är visserligen knapp, men jag känner att vi har ett kulturarv att bevara. Detta om något är ju public service.

Marie Finnsson har 40 år bakom sig som producent, och hon tröttnar inte. Det finns massor av kyrkor kvar att presentera. Vid vårt besök i Ängelholms kyrka håller hon på att instruera Höjakören, som ska medverka i den direktsända gudstjänsten tillsammans med Ceciliakören och Ängelholms barnkörer.

En av anledningarna till att Ängelholm valts ut är ett initiativ av informatören Daniel Bramsell. Han tog helt enkelt kontakt med SVT i Malmö och bad de programansvariga komma upp och titta.

— Det är tydligen inte så vanligt att man gör på det här sättet, men jag tycker att vi har en stor musikverksamhet som är värd att lyftas fram.

Nu är det inte alla kyrkor som lämpar sig för tv-sändningar, men både Ängelholms kyrka och S:t Mikael visade sig hålla måttet.

— På vissa ställen är det inte praktiskt möjligt att genomföra det här, säger Daniel Bramsell, men faktum är att alla våra fyra kyrkor hade fungerat. Nu återstår en hel del, bland annat måste vi fixa tekniken.

Annons:

Vid gudstjänsten den 23 januari är det Ulf Berwill som predikar, medan Urban Werger förrättar dopet. Lars Hellberg leder Höjakören och Helene Thomasson tar hand om Ceciliakören och barnkörerna.

— Kyrkobesökarna uppmanas att komma i tid till gudstjänsten, säger Daniel Bramsell. Och vi hoppas verkligen att folk vill komma. Vi vill ju visa upp Ängelholm från dess bästa sida och då är det ju inte så kul med en halvfull kyrka.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post