Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Caroline spelar VM i Othello

ÄNGELHOLM
Toppdelad
Om drygt en vecka avgörs VM i Othello i Japan. Caroline Sandberg Odsell ingår i det svenska laget.
Othello är ett strategispel. Vinner...
Caroline Sandberg Odsell spelar...

När SM i Othello avgjordes för knappt en månad sedan kom 18-åriga Caroline Sandberg Odsell fyra. Nu är hon på väg till Japan för att spela VM. Framgångarna har kommit snabbt, hon började att spela Othello på en internetsajt för ett och ett halvt år sedan.

— Jag hade spelat Othello när jag var liten och tyckte att jag var jättebra på det då. Det upptäckte jag att jag inte var längre, men gav mig tusan på att bli bra, säger hon.

Och det har hon onekligen lyckats med. Fyra spelare från Sverige åker till VM. En plats är reserverad för tjejer och den fick hon.

Brädspelet kommer från Japan och där är intresset för Othello stort. Kvällen innan turneringen väntar en välkomstmiddag med borgmästaren och ett tv-team ska filma. VM äger rum i staden Mito, tio mil från Tokyo, den 6—8 oktober. Att åka till Japan är ett äventyr i sig.

— Jag har aldrig varit där. Det ska bli väldigt spännande att möta deras kultur.

Annons:

Drygt 80 spelare från hela världen deltar i turneringen. Caroline Sandberg Odsell vågar inte hoppas på någon topplacering i sitt första VM utan är nöjd om hon känner att hon har gjort sitt bästa. Damerna tävlar dessutom om en egen pokal, men konkurrensen är stenhård.

— Japanskorna är helt överlägsna.

Till vardags går Caroline Sandberg Odsell andra året på samhällsprogrammet på Framskolan.

Hon säger att Othello är ett strategispel.

— Det tar en minut att lära sig, men hur lång tid som helst för att bli bra.

En spelare har svarta brickor, den andra har vita. De lägger en bricka varannan gång och beroende på var den placeras får de vända motspelarens brickor till sin färg. Vinner gör den spelare som har flest brickor av sin färg i slutet av partiet.

— Det är ett charmigt spel. Jag tycker om att man behöver tänka. Det är inte som i poker där man kan ha tur, det är skicklighet som gäller.

Som vanligt finns det inga genvägar till goda resultat.

— Det är bara att spela mycket, helst med dem som är bättre än en själv och att inte ge upp.

Oftast tränar hon genom att möta svenska och utländska spelare på internet. Familjen har tröttnat.

— De tyckte väl att det var tråkigt att förlora, säger hon och skrattar.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post