Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tv-inslag med het bilbyggare

En vacker dag för en het hot rod-tur...
Glädjen var stor bakom ratten då Tom...
Kameraman Dan de Castro riktar kameran...

Bygger man häftiga hot rod-bilar är det klart att man blir uppmärksammad.

Leif Tufvesson med verkstad utanför Ängelholm är van vid uppmärksamheten men tyckte ändå det var stort när tv-programmet Femmans växel (Fifth Gear) som bland annat sänds på Discovery Channel hörde av sig och ville komma på besök.

Annons:

Under fredagen fanns fyra engelsmän på plats på Vegeå Tegelbruk där Leif Tufvesson och hans företag Caresto återfinns.

Det var inte vilka dussinbilar som helst som engelsmännen var intresserade av. Leif Tufvesson är världskänd i bilbyggarkretsar och fick bland annat som första icke-amerikan utmärkelsen ”Hot Rod of the Year” för fyra år sedan för en av sina bilar. Hans bilar ligger i 2,5 miljonersklassen och tar i många fall omkring ett år att skapa. Någon serieproduktion är det definitivt inte tal om.

Programledare Tom Ford var överväldigad över de hot rod-kreationer han fick se. Men det var en ombyggnation av Volvos första modell Jakob som gjorde att tv-programmet fick upp ögonen för Leif Tufvesson.

– Leif tar hot rod-stilen men går ändå sin egen väg med den. Hans bilar ser moderna ut även om det är hot rods. När man ser dem tänker man att vad i helvete är det? Bilen här ser ut att vara från år 2030 men samtidigt är den här och finns på riktigt, säger programledare Tom Ford.

Tom Ford har provkört ett stort antal olika bilar under årens lopp och såg inte direkt missnöjd ut när han tog en provtur i en av Leif Tufvessons kreationer tillsammans med skaparen själv medan kamerorna rullade.

– Sedan gillar jag att träffa olika typer av karaktärer i mitt jobb. De här bilarna tillverkas i en lada. Det gillar jag, säger Tom Ford.

Tv-teamet stannade till i Utvälinge på sin resa genom Europa för den nya säsongen av tv-serien som med stor sannolikhet kommer att börja sändas i början av nästa år (det är oklart när den kan ses i Sverige).

Tom Ford verkade fortfarande ha ett leende på läpparna efter att för någon dag sedan ha provat nya Ferrari California på Sicilien.

– Det är ett fantastiskt jobb jag har, säger han och erkänner samtidigt att han tycker bäst om bilar som luktar lite gammalt.

– Precis som jag själv, infogar han.

För Leif Tufvesson är tv-programmet ett sätt att synas. Sedan tidigare har han och hans bilar medverkat i flera motortidningar.

– Man måste synas i den här branschen, säger Leif Tufvesson som under gårdagen fick beröm av teamet för sin engelska och för sitt sätt att använda engelska biltermer.

Nästa projekt som just nu pågår i verkstaden är att skapa en bil som till stor del består av trä.

– I så kallade Woodies använder man trä i stället för metall. Min tanke är att göra en bil med träkaross, säger Leif Tufvesson.

Hot rods

En hot rod är en ombyggd bil som ursprungligen var benämningen på öppna amerikanska bilar. Fenomenet började dyka upp efter andra världskriget. Bland de bilar som ofta modifierades till hot rods i början fanns bland annat T-Fordar och A-Fordar. Numera används inte bara de klassiska modellerna utan flera typer av bilar.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post