Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Daniel från Ängelholm jagas av FBI

ÄNGELHOLM
Toppdelad

Ängelholmaren Daniel Sundin står på FBI:s lista över världens mest eftersökta brottslingar. Han hotas av ett 480-årigt fängelsestraff och pekas ut som en av hjärnorna bakom en internetsvindel som inbringat 1,4 miljarder kronor. "Min son är oskyldig" säger hans pappa.

Daniel från Ängelholm jagas av FBI
Ängelholmaren Daniel Sundin är efterlyst av FBI för tidernas största internetbedrägeri. Tillsammans med två kumpaner misstänks han ha lurat till sig svindlande 1,4 miljarder kronor.
...

Snart två år har gått sedan Daniel Sundin och hans två medbrottslingar Sam Jain och James Reno åtalades vid en amerikansk domstol i Chicago. Anklagelsen mot den 33-årige ängelholmaren löd 24 fall av internetbedrägerier med upp till 20 års fängelse för vart och ett fall, alltså totalt 480 år.

Trion misstänks via sitt företag Innovative Marketing, IM, ha sålt värdelösa antivirusskydd till kunder i mer än 60 länder.

Annons:

Uppgifterna om hur mycket pengar Daniel Sundin och hans kumpaner misstänks ha kommit över varierar. Åtalet omfattar bedrägerier på drygt 100 miljoner dollar men enligt säkerhetstekniksföretaget McAfee som utrett svindeln rör det sig i svenska pengar om 1,4 miljarder kronor bara under 2008. Och om Daniel Sundin och hans kumpaner döms kan de bli skadeståndsskyldiga för hela 1,6 miljarder kronor.

Redan som 16-åring flyttade Daniel Sundin från Ängelholm till Arizona i USA. Det amerikanska magasinet Wired, som kartlagt hans karriär, berättar att ängelholmaren började försörja sig på att utveckla och sälja mjukvara för hantering av porrsajter. En före detta arbetskamrat minns Daniel Sundin som en folkskygg ung man med ett så stort intresse för pornografi att det krävde ett lagringsutrymme på sju terabyte.

Men snart fick den i dag 33-årige ängelholmaren nya och mer inkomstbringande intressen. Daniel Sundin byggde upp företaget IM med över 600 anställda. Enligt åklagarmyndigheten i Chicago bedrevs brottslig verksamhet från företagets huvudkontor i Ukrainas huvudstad Kiev och från filialer som öppnats av Daniel Sundin i Argentina och Indien.

Affärsidén var att skapa program som via annonser på välrenommerade hemsidor smittade miljontals datorer varje år. I de drabbade datorerna dök sedan meddelanden upp att datorn var angripen av en virusattack som ägaren kunde undvika genom att köpa virusskydd för 240-550 kronor.

Daniel Sundin har i hela sitt liv varit skriven i sitt barndomshem i Ängelholm. FBI och åklagarmyndigheten i Chicago utesluter inte att det är där han tidvis uppehåller sig på sin flykt undan rättvisan. Eftersom Sverige inte har något utlämningsavtal med USA, befinner sig Daniel Sundin på tämligen säkert avstånd från det 480-åriga fängelsestraffet så länge han vistas i Sverige. FBI har utfärdat en belöning på upp till 20 000 dollar till den som kan lämna upplysningar som leder till att Daniel Sundin grips och döms.

– Vi tror att inte att han är kvar i USA, säger Randall Samborn, talesman för åklagarmyndigheten i Chicago till HD/NST.

Den ene av Daniels Sundins medbrottslingar, Sam Jain, är även han på flykt undan rättvisan medan den andre, James Reno, väntar på att ställas inför rätta.

De amerikanska myndigheterna har möjlighet att låta en svensk åklagare ta över utredningen i syfte att Daniel Sundin så småningom ställs inför rätta i Sverige. Något sådant tycks inte vara aktuellt.

– Vi har inget ärende med den personen som du nämner, säger åklagare Camilla Ström på internationella åklagarkammaren i Malmö.

HD/NST har varit i kontakt med Daniel Sundins pappa som är fåordig.

– Daniels advokat har rått oss att inte säga någonting, det skulle inte gynna hans sak, säger pappan.

Har du någon kontakt med din son?

– Ja, det har jag.

Vad säger han om brottsmisstankarna som riktas mot honom?

– Att han är oskyldig.

Miljardfakta

För en miljard kronor får du:

Omkring 4,25 ton guld.

Drygt 3 900 Volvo V70.

Över 14 000 årskort guld på SJ.

Drygt 26 300 000 Big Mac på McDonalds.

Fotbollspelaren Cristiano Ronaldo, som härom året köptes för den summan av Real Madrid.

Att räkna till en miljard skulle ta 63 år, förutsatt att det skulle ta två sekunder att uttala varje tal och om man räknade dygnet runt.

Om man staplar 1000-kronorssedlar så får man ihop en miljard när högen blivit drygt 100 meter hög.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post