Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Läkargården tvingades stänga

ÄNGELHOLM
Toppdelad
Läkarbrist har stängt Läkargårdens läkarpraktik. Åtminstone tillfälligt. När läkaren Berndt Wikström i helgen slutade med omedelbar verkan fanns inte längre någon medicinskt ansvarig. Det kan fälla de sista resterna av företagsgruppen som styrs av läkarens son, Martin Wikström. Region Skåne hotar åter att säga upp avtalet medan bolaget hotar med polis om deras kontrollant visar sig i lokalerna.
Stängningen berör enbart Läkargårdens...
Tomt i väntrummet. Vad som händer...

På onsdagsförmiddagen stängdes läkarpraktiken. Beslutet togs efter ett telefonmöte mellan personal och vd Martin Wikström. Anledningen är att den medicinskt ansvarige läkaren, Martins far Berndt Wikström, har sagt upp sig med omedelbar verkan.

Den kvarvarande läkaren tar bara ansvar för sitt eget jobb, och därmed får inte kliniken hållas öppen.

Annons:

Om läkarpraktiken ändå fortsatt att ta emot patienter skulle det kunna vara ett skäl för Region Skåne att säga upp vårdavtalet, något företagaren till varje pris vill undvika.

Stängningen gäller bara onsdag och torsdag fram till klockan 15. Åtminstone är det vad patienter som kommer dit får besked om.

Ingen kan, eller vill säga, vad som händer framöver.

I samband med telefonmötet hade personalen gjort en skylt som skulle sättas upp på ytterdörren för att informera besökarna om den tillfälliga stängningen. Det ska Martin Wikström ha förbjudit. Istället är dörren öppen och besökarna får muntligt besked i receptionen att de inte kan få någon hjälp just nu.

Det besked som de enligt VD Martin Wikström ska gå ut med är att "läkarpraktiken för närvarande inte tar emot patienter på grund av rådande omständigheter".

Samma besked får också tidningens medarbetare. De sju personer som jobbar på Läkargården får inte prata med tidningen enligt sin arbetsgivare.

Och själv vill Martin Wikström heller inte svara på några frågor från HD.

Att stå utan medicinsk ledning är ett avtalsbrott men Camilla Ziegler, chefsjurist i Region Skåne, kan inte svara på om det här innebär att avtalet med Läkargårdens Läkarpraktik nu kommer att hävas.

– Det är en fråga som inte är så lätt att besvara. Det vi har gjort nu är att påpeka för dem att rättelse måste ske, säger hon.

Hur länge kan de vara utan medicinskt ansvarig läkare?

– Det kan de inte vara, vi har sagt att rättelse måste ske omedelbart, säger Camilla Ziegler.

Martin Wikström har meddelat att han ska lämna ett besked senast klockan 15 på torsdagen. Han har också svarat regionen med ett långt brev där han hävdar att de begått avtalsbrott vid flera tillfällen och bland annat undanlåtit betala ut ersättning.

I fredags gjorde regionens medicinske revisor ett oanmält besök på vårdcentralen, vilket Martin Wikström också hävdar var ett avtalsbrott och hotar med att tillkalla polis om revisorn besöker vårdcentralen igen.

Han tycker också att regionen agerar på ett sätt som omöjliggör och skadar Läkargårdens verksamhet och att agerandet är utanför deras kontroll, därför påkallar de force majeure.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
  • Anette Rantala
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post