Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sänker bassängtemperatur med fem grader

ÄNGELHOLM
Toppdelad
Till hösten sänks vattentemperaturen i den lilla bassängen i Rönnebadet med fem grader. Något som drabbar simklubbarnas verksamhet för de minsta.
Sänker bassängtemperatur med fem grader
BILD: Mats Roslund HD/NST

Rönnebadet har inte kunnat leva upp till de riktvärden som finns och klagomål på den anställdas arbetsmiljö har förekommit vid flera tillfällen. Kommunen väljer därför att sänka vattentemperaturen i Rönnebadets lilla bassäng, en bassäng som bland annat används som undervisningsbassäng. Temperaturen sänks från och med höstterminen från 32 grader till 27 grader. Sedan tidigare är det 27 grader varmt i den stora bassängen. Sänkningen görs efter påpekande från miljökontoret om brister och för att man emellanåt ligger över riktvärdet för bundet klor.

– Dels handlar det om föreläggandet men det måste även vara en dräglig miljö för personalen som jobbar där. Tyvärr visade det sig att den höjda värmen varken är bra för arbetsmiljön eller för konstruktionen, säger Christian Dahl, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons:

Kent Hamberg är ordförande för SimTeam. Enligt honom får temperatursänkningen stora konsekvenser för klubbens verksamhet.

– För oss får det stora konsekvenser. Det drabbar babysim, familjesim och simskolan för de minsta, säger Kent Hamberg.

Han pratar om att barnen kan vara förlorade för de lokala klubbarna om föräldrarna tvingas söka andra alternativ i andra kommuner. Exakt hur många som drabbas för SimTeams del kan han inte svara på. Samtidigt ser Kent Hamberg att alternativ finns till temperatursänkningen. Alternativ skulle vara att bygga in bassängen eller täcka över den på något sätt.

Bertil Wennberg är huvudtränare hos Ängelholms simsällskap. Han uppskattar att klubben förlorar mellan 150 000 och 200 000 kronor per termin om temperaturen i undervisningsbassängen sänks. Även han uttrycker oro för att barnen hamnar i klubbar på andra orter och att de sedan inte kommer tillbaka och simmar med de lokala föreningarna.

– Det drabbar oss hårt. Vi blir utan babysim, familjesim och verksamheten för 5-6-åringar. Det har funkat i 15 år men så plötsligt två år innan det är sagt att det nya badhuset ska stå klart så går det inte längre. Får vi ingen lösning på det här så innebär det katastrof för oss, säger Bertil Wennberg.

Att Rönnebadet är både slitet och åldersstiget är känt sedan tidigare. Processen med att skapa ett nytt badhus pågår. Christian Dahl har haft flera diskussioner med personal och de föreningar som använder sig av Rönnebadet. Klagomålen har blivit fler på senare tid vad gäller de anställdas arbetsmiljö och badets inneklimat. En effekt av sänkningen är att man även kan sänka inomhustemperaturen i hallen. Något som förhoppningsvis kan ge ett bättre klimat i badhuset.

– Det har inte varit hållbart. Exempelvis när vi hade värmeböljan för ett par veckor sedan blev det så varmt. Ur ett föreningsperspektiv beklagar vi om föreningarna blir drabbade. Alternativet är att lägga ner Rönnebadet, säger Christian Dahl.

Det är kultur- och fritidsförvaltningen tillsammans med kommunens fastighetsavdelning som står bakom beslutet att sänka temperaturen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post