Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Efterlyste underhållaren Brynolf

BJÖRKHAGEN/SKEPPARKROKEN
Toppdelad
Med sitt dragspel och sina historier blev han en uppskattad profil i Björkhagen, men i ungdomen betraktades han som både farlig och vild.
Efterlyste underhållaren Brynolf
BILD: Lars Wallin

Brynolfs väg i Björkhagen har fått sitt namn efter Johan Anders Brynolf som föddes 1875. Han var känd som en stor glädjespridare i byn, bland annat spelade han dragspel vid fester och på utomhusdansbanorna. Han var också en stor historieberättare.

Vägen knyter an till Per Skomakare, som även han har en gata uppkallad efter sig i Björkhagen. Till hans änka kom Johan Brynolf i unga år som fosterbarn.

Annons:

När Johan Brynolf inte stod för underhållningen i byn arbetade han som allt-i-allo. Bland annat körde han mjölkskjutsen och hade själv ett litet jordbruk på Per Skomakares gamla mark.

Om Brynolf i vuxen ålder var en omtyckt och redig karl så var det annat i hans ungdom. När han år 1896 skulle skrivas in till värnplikten slutade det med både böter och en månads fängelse på grund av fylleri och slagsmål med järnhandskar! Flera vittnen kallade honom både farlig och vild. Men när straffet skulle avtjänas dök han inte upp och blev efterlyst på sensommaren 1896.

Han stadgade sig dock och gifte sig 1919 vid 44 års ålder.

Johan Brynolf avled 1956.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post