Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Rektor extraknäcker för datorföretag

ÄNGELHOLM
Toppdelad
Skolorna leasar Apple-datorer för flera miljoner om året. Samtidigt är rektorn på Magnarps skola, Fredrik Andersson, konsult för Apples skoldatorsatsning. Extraknäcket har godkänts av kommunen som inte ser något trovärdighetsproblem.

I höstas påbörjade kommunen projektet som innebär en dator till varje elev. Eleverna i årskurs ett till sex får inköpta pc-datorer för 4,2 miljoner kronor per år. Till de äldre eleverna på högstadiet och gymnasiet har kommunen skrivit treårigt leasingavtal på Appledatorer för 3,8 miljoner om året.

Även i många andra kommuner pågår liknande datorsatsningar på skolorna och nu har det uppmärksammats att utbildningsföretaget Tänk om, med tydliga kopplingar till Apple som gör Mac och Ipad, rekryterar kommunanställda som konsulter. En av dem är rektorn på Magnarps skola, Fredrik Andersson.

Annons:

– Jag har ställt mig bakom det. Det är inget som stör vår verksamhet även om det naturligtvis finns en risksida som vi bör vara uppmärksamma på. Fredrik Andersson är en av 36 rektorer och har inte varit med i upphandlingsgruppen. Hade det handlat om en av våra IT-ansvariga så hade det varit fullständigt uteslutet, säger Tony Mufic, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Tidningen har inte kunnat nå Fredrik Andersson, men enligt Tony Mufic fick han förfrågan från Tänk om först efter att upphandlingen av elevdatorer var klar förra året.

– Han frågade mig om det gick bra. Jag tog fram kommunens riktlinjer för bisysslor och vi skrev ett avtal som har arkiverats. Nu har han varit ute på fem eller sex uppdrag, då tar han ledigt från kommunen och får lön från företaget.

Genom Tänk om kan Fredrik Andersson och andra konsulter anlitas bland annat för att hålla föredrag och utbildningar.

– Jag ser det som en win-winsituation och vi får tillbaka två saker. Han beskriver hur vi gör här och det sprider varumärket Ängelholm, sen gör det honom mer drivande i den här frågan vilket vi har nytta av, säger Tony Mufic.

Men Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till P4 Väst att han ser en tydlig risk med kommunanställda som sitter på dubbla stolar på det här sättet.

– Man kan nog inte uttala sig så generellt som han gör, men klart att det är en affärsidé och den får man vara medveten om så man inte säljer sig, säger Tony Mufic.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ängelholm
  • Anette Rantala
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post