Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Inget kommunalt vatten till Kärreberga

KÄRREBERGA
Toppdelad
Bara var tionde husägare i Kärreberga stugby har anmält intresse för att få kommunalt dricksvatten. Därmed blir det ingen utbyggnad.

När kommunfullmäktige förra året beslutade att Kärreberga stugby ska ingå i det kommunala avloppsnätet var det med vetskapen att en stor del av husägarna var motståndare till detta. Anledningen är den höga anslutningskostnaden. För att ge ett mervärde fick då Moderaterna igenom ett tillägg om att husägarna även skulle ges möjlighet till att koppla in sig på vattenledningsnätet om det finns intresse för det.

NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, har därför skickat ut en intresseanmälan till 91 fastighetsägare i Kärreberga stugby. Av dessa svarade bara nio att de är intresserade till en viss merkostnad, upp till 50 000 eller 100 000 kronor. 52 fastighetsägare svarade nej medan resterande 30 inte lämnade något svar och NSVA räknar därför att de inte heller är intresserade.

Annons:

Enligt NSVA är det inte ekonomiskt motiverat att bygga ut dricksvattenförsörjningen när det bara är tio procent som vill ha det. Detta instämmer den politiska majoriteten i som beslutade i kommunstyrelsens arbetsutskott och anser att man inte behöver utreda kostnaderna ytterligare.

– Många har bra vatten där uppe på åsen och är nöjda med det. När intresset är så lågt är det inte lönt att utreda, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaternas Pontus Pålsson reserverade sig mot beslutet. Han yrkade i stället att man ska följa fullmäktiges beslut och räkna fram kostnaderna oavsett hur intresset är. Fullmäktigebeslutet säger att "vid varje exploatering för VA ska behov av såväl vatten som avlopp inventeras och redovisas, samt kostnadsberäknas". Detta fick han inte gehör för hos majoriteten.

Fakta om undersökningen

NSVA skickade ut 91 förfrågningar till fastighetsägarna i Kärreberga stugby för att utreda intresset av att ansluta sig till kommunala vattenledningsnätet.

Ett 30-tal fastighetsägare fick inget utskick då det rörde sig om dödsbon, utländska ägare eller ofullständiga adresser.

Av de 91 svarade 9 att de är intresserade av kommunalt dricksvatten.

52 svarade att de inte är intresserade.

30 skickade aldrig in sitt svar och räknas därför som att de inte är intresserade.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Åstorp
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post