Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Det här känns helt galet"

Båstad
Toppdelad

Båstad kommun riskerar att försvaga och missa en stor del av kommunikationen med invånarna genom att begränsa användningen av sociala nätverk för de anställda. Det menar sociala medierexperten och pr-strategen Hans Kullin.

Det finns en praktisk funktion för program som Båstad kommuns nyligen installerade Websense: programmet skyddar mot säkerhetsintrång i systemen och är en nödvändig del av it-arbetet inom kommunen. Samtidigt tycker Hans Kullin att det är fel att begränsa tillgången till de sociala nätverken på det sätt som kommunen gör.

— Grunden till blockeringar kring sociala nätverk har ofta att göra med produktivitet. Man skyller ofta på att det är säkerhetsfrågor som leder till att man installerar programmen men jag tror inte att det är det i det här fallet när man ändå tillåter det i 60 minuter, säger Hans Kullin.

Annons:

Han tycker att kommunens beslut visar på en misstro mot deras anställda.

— Det känns helt galet, för att om det är så att folk spenderar två till tre timmar om dagen på Facebook, då kanske man har ett annat problem i organisationen som handlar om hur folk upplever sin arbetssituation och hur cheferna kommunicerar med sina medarbetare.

Att anställda får begränsad tillgång till sociala nätverk är inte en ovanlighet och flera företag och organisationer har valt att gå samma väg som Båstads kommun.

Samtidigt publicerade Sveriges kommuner och landsting (SKL) i går en enkät som visar att 60 procent av landets kommuner och landsting använder sociala nätverk i det dagliga arbetet. De tillfrågade använder främst Facebook och Twitter för att föra en dialog med medborgarna, något som Hans Kullin tycker är helt rätt.

— Du kan inte starta ett nätverk den dag du behöver det utan du får istället bygga över tid. Vad gör man om det händer en kris, tänk orkanen i New Orleans eller liknande. Då har du helt plötsligt ett stort behov av att ha många kontaktytor mot medborgarna.

Hans Kullin menar att det i slutändan handlar om att organisationer måste göra ett strategiskt val genom att definiera hur de ser på de sociala nätverken.

— Är det något skadligt eller en arena att möta medborgarna på? Väljer man det senare är det ologiskt att begränsa tillgången till de här platserna på nätet. Om vi ska se på de sociala nätverken som en kanal där vi ska föra en dialog med medborgarna då kan inte de som jobbar på kommunen vara de enda som inte har tillgång till det.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Båstad
Relaterat
Sociala medier kan omvärderas i Båstad

Sociala medier kan omvärderas i Båstad

Max en timme på Facebook

Max en timme på Facebook

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post