Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Blivande kommunalrådet är blivande Bjärebo

Västra Karup
Toppdelad
Nästa vecka kanske hon blir Båstads nya kommunalråd. Åsikterna om det är redan många på debatt- och insändarplats, men Anita Söderlind ser det inte som ett problem att komma från en annan kommun.
Anita Söderlind har lämnat...
Värvningen av Anita Söderlind från...
I nästa vecka är det tänkt att Anita...

Nuvarande kommunalrådet Anette Åkesson (M) lämnar kommunen för en plats i riksdagen. I juni stod det klart att partiet valt att nominera Anita Söderlind, socialnämndsordförande i Höganäs, till posten. Nu på onsdag är det dags för val i kommunstyrelsen och fullmäktige och Anita Söderlind ser fram emot den dagen.

– Det har varit en lång sommar och det var på ett sätt synd att det här kom mitt i sommaren, under semestertider. Det är ju därför som det har varit tyst, säger hon och pekar på en debattartikel i NST från början av augusti där en annan politiker kritiserar tystnaden efter presskonferensen.

Annons:

Även på insändarplats i tidningen har valet att nominera en politiker från en annan kommun kritiserats, bland annat för att hon inte får någon plats i fullmäktige.

– Jag kommer att ha rätt att delta i debatter men inte i beslut i kommunfullmäktige. Med en hyfsat stabil allians behöver det inte nödvändigtvis vara kommunstyrelsens ordförande som lägger fram förslag till beslut. Jag ser inte det som ett problem, då hade jag inte suttit här.

"Här" är i en fyrarumslägenhet i Västra Karup. Den har varit hennes sedan den 1 augusti och hon säger att det fortfarande är spartanskt, men att tanken är att inom en månad ska hon vara där på heltid.

– Jag kan tänka mig att en del har trott att jag kanske skulle skriva mig i en liten etta i Båstad och sen åka till Mjöhult på helgerna, men ska det va så ska det va på riktigt, säger Anita Söderlind.

Hon har tidigare berättat att tanken på att lämna Höganäs inte var ny för henne och maken Anders. Men samtidigt säger hon att hon kommer att sakna människorna i Höganäs.

– Det är inte så att jag inte orkar med Höganäs längre, det har funkat bra med både politiker och tjänstemän där. Men jag tror att ett jobb, och även fritidspolitiker är ett jobb, ska man ha i några år och sen ska man gå vidare. Nu har jag varit ordförande i socialnämnden i nio år, så det är en tid, säger hon.

Att få syssla med politik på heltid ser hon som en fördel, men flytten innebär inte någon ekonomisk vinst för henne.

– Jag har ju varit lärare tidigare och tillsammans med mitt arvode som fritidspolitiker har det blivit mer än jag kommer att ha här. Dessutom tillkommer ju hyran i Västra Karup, så det är inte pengarna som lockar hit mig, säger hon.

När det blev dags att flytta till kommunen hörde hon av sig till Båstadhem. Hon berättar att det fanns tre lägenheter, en i Båstad, en i Torekov och så fyrarummaren i Västra Karup.

– Det var inte orten som gjorde att jag valde denna, men jag tyckte att detta var den bästa lägenheten. Grannen har berättat att den har stått tom några månader. Vi behöver något större om vi ska bo här båda två och så tycker jag om att kunna gå rakt ut och inte bo flera våningar upp.

Än så länge säger hon fortfarande "vi" när hon berättar saker om Höganäs kommun och det kommer att ta ett tag att komma ifrån det, tror Anita Söderlind. Men sonen ska ta över huset i Mjöhult och beroende på när det blir siktar makarna på att hitta ett hus i Båstads kommun.

– Jag säger redan vi om Båstad också, men när jag har kommit igång här kommer jag att sluta säga vi om Höganäs, säger hon med ett skratt.

Hon har flyttat från Höganäs, skaffat ny lägenhet och gjort alla förändringar för att få bli kommunalråd i Båstad. Men än är hon inte vald.

– Blir jag inte vald har jag inget emot att bli Båstadbo ändå. Det kommer fler val, även om jag självklart har satsat på detta.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Båstad
Relaterat
Omstridd ekonom Båstads nya kommunalråd

Omstridd ekonom Båstads nya kommunalråd

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post