Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Bergateatern satsar ungt

Bjuv
Toppdelad
Bergateatern satsar på barnteater igen. Med två gratisföreställningar på Varagårdsskolan slipper de betala hyra för repetitioner och föreställningar i aulan.
Eleverna sitter snällt på sina platser...
Att repetera kan vara ett tröttsamt...
Regissören Bengt Andersson plockar...
Det känns speciellt för Anna Rothman...

Mitt i vårterminen är det examen på Varagårdsskolan. Men det är bara åtta elever som snart ska njuta av ett efterlängtat sommarlov. De sitter inte heller i en skolsal, utan uppe på podiet i aulan.

Det är Bergateatern som repeterar den klassiska amatörpjäsen "Ruskaby skola". Fyra gamla skolbänkar står uppradade längst framme på scenen. Eleverna sitter i omaka par vända åt vänster där lärarinnan står med pekpinnen i högsta hugg.

Annons:

Det börjar närma sig premiär, och en del repliker sitter ännu inte som de ska. Varje felsägning eller missad replik resulterar i fnitter och kommentarer om att "det där skulle jag visst inte säga".

Trots att missarna innebär omtagningar är det ingen av de unga skådespelarna som klagar, möjligen en dold gäspning mot slutet av repetitionspasset. Det är trots allt en mörk vinterkväll utomhus.

För åttaåriga Emmy Lilja-Engman är det första gången hon spelar teater. Hon tycker det är kul, även om en del repliker har varit svåra att lära sig.

— Ordet singularis var knepigt, säger hon.

Eftersom det är en gammal pjäs, som utspelas strax efter andra världskriget, får skådespelarna göra en del saker som de inte vana vid från den riktiga skolan.

— Jag måste niga varje jag svarar på en fråga.

Även om "Årsexamen i Ruskaby skola", som den egentligen heter, är en pjäs som spelats mycket ända sedan den skrevs för cirka 100 år sedan har Emmy Lilja-Engman aldrig sett den förut. Men både hennes mamma och moster har tidigare varit med och spelat i den.

— Och det var mamma som anmälde mig.

Den hjälpen behövde inte Linus Franck, tio år. Trots att han bor i Helsingborg ville han vara med och pröva på att spela teater i Bjuv.

— Jag tyckte det skulle bli en utmaning, säger Linus Franck.

Nu när det börjar närma sig premiär börjar han bli lite nervös. Även om han spelar en pojke med dåligt minne, måste han ändå komma ihåg sina repliker.

— Men det har inte varit så svårt att lära sig dem, förklarar han.

För Anna Rothman, som spelar lärarinnan, är det en slags hemkomst att vara med i föreställningen. Hon är uppvuxen i Bjuv och har gått på Varagårdsskolan. Nu bor hon i Helsingborg och jobbar som gymnasielärare.

— Men det är en tillfällighet att jag är med här. Jag blev sugen på att spela teater och googlade på amatörteatrar och fick napp här, berättar Anna Rothman.

Med "Ruskaby skola" inleder Bergateatern ett samarbete med Varagårdsskolan. När biblioteket flyttade in i Blå vinkeln blev de hemlösa. Eftersom lokalhyran lätt kan bli övermäktig för en förening av Bergateaterns storlek var det inte lätt att hitta en ny lokal.

Som tur var kunde de komma överens med Varagårdsskolan om att få repetera och spela i aulan utan att betala hyra mot att de gav några gratisföreställningar för eleverna.

— Det passar bra eftersom vi ville få igång vår barnverksamhet igen. Den förra satsningen upphörde för några år sedan, berättar regissören Bengt Andersson.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Bjuv
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post